Deschamps reageert op vertrek van 'huilende' voorzitter Le Graët

Reacties

Didier Deschamps heeft gereageerd op het vertrek van Noël Le Graët als voorzitter van de Franse voetbalbond (FFF). De bondscoach van Frankrijk noemde de uitspraken van Le Graët over Zinédine Zidane 'ongepast'.

Deschamps reageert op vertrek van 'huilende' voorzitter Le Graët
© Pro Shots

Woensdagochtend kwam het buitengewoon uitvoerend comité van de bond bijeen. In het gesprek werd besloten tot het vertrek van de voorzitter. Na het evaluatiemoment stond Deschamps de pers te woord. 'Voordat er vragen aan me worden gesteld, wil ik wat kwijt over de uitspraken van de voorzitter. Zijn woorden waren ongepast, zoals hij heeft toegegeven', zei Deschamps. 'Het is goed dat hij zijn excuses heeft gemaakt richting Zizou.' 

Zaterdag werd het contract van Deschamps, dat per 1 januari afliep, verlengd tot en met het WK van 2026. Zidane had ook wel oren naar de functie, maar greep dus mis. Le Graët zei later dat hij niet eens de telefoon op zou nemen als de nu werkloze trainer hem zou bellen. Deschamps merkt dat sindsdien een beeld is ontstaan van een 'bepaalde rivaliteit' tussen hem en Zidane. 'Ik zal hem altijd respecteren om wat wij gezamenlijk hebben meegemaakt', doelde hij op de wereldtitel die ze samen veroverden in 1998. 

Seksueel wangedrag
In het evaluatiemoment werden niet alleen de uitspraken van Le Graët over Zidane besproken. De voorzitter stond al langere tijd onder druk: in september concludeerde het medium So Foot dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel wangedrag richting vrouwelijke collega's en dat er binnen de voetbalbond (FFF) een cultuur heerste waarin zulk gedrag veel voorkwam. Op dit moment worden die aantijgingen onderzocht door de Franse autoriteiten.

Aan het eind van de evaluatie liepen de emoties hoog op bij Le Graët, zo schrijft RMC Sport. De 81-jarige voorzitter zou huilend zijn onschuld hebben bepleit. In zijn ogen deed hij 'niets verkeerd' en zal dat ook blijken uit het onderzoek dat wordt verricht.

Uit gelekt appverkeer bleek dat Le Graët teksten als "ik houd van blondjes, dus als je er zin in hebt..." zou hebben verstuurd naar een collega. 'Het is heel simpel: hij springt op alles wat beweegt', schetste een voormalig collega de situatie. Samen met andere directeurs maakte Le Graët regelmatig grappen en opmerkingen over het uiterlijk van vrouwelijke collega's. Meerdere vrouwen zouden hun ontslag hebben ingediend om aan die werksfeer te ontkomen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.