Dertien jaar Marcelo bij Real Madrid: het échte gevecht begint nu

Reacties

Real Madrid begint het toernooi om de Supercopa de España woensdag tegen Valencia en clubicoon Marcelo (31) hoopt op een basisplaats. Dertien jaar (!) na zijn debuut in het eerste elftal van De Koninklijke is de Braziliaanse vleugelverdediger bezig aan zijn meest moeizame seizoen tot dusver.

Dertien jaar Marcelo bij Real Madrid: het échte gevecht begint nu
© Pro Shots

'We zijn heel gelukkig met zijn komst, want half Europa was in hem geïnteresseerd.' Met deze uitspraken tijdens de presentatie van Marcelo zorgde toenmalig Real-voorzitter Ramón Calderon in het najaar van 2006 voor erg hoge verwachtingen. De supporters van Real waren jarenlang verwend geweest met Roberto Carlos op de linksbackpositie. Was deze Marcelo dan de opvolger van de Braziliaanse superster met de ongelooflijke trap in zijn linkerbeen?

© Pro Shots

Als tiener kwam de van Fluminense overgekomen Marcelo binnen als een verlegen mannetje. Nerveus schudde hij in de kleedkamer de hand van Ruud van Nistelrooy, in het seizoen 2006/07 de spits van Real, en kletste wat met landgenoot Ronaldo. Fabio Capello, destijds de hoofdtrainer, zag op de trainingen wel wat in de talentvolle Marcelo. Op 7 januari 2007 maakte de back in de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruña zijn debuut in het eerste elftal. Marcelo kwam toen in de ploeg voor rechtsback Michel Salgado; Sergio Ramos stond in dit duel op links.

De nederlaag bij Depor betekende een valse start van zijn Real-loopbaan, maar er zouden veel mooiere tijden aan gaan komen voor Marcelo. De Braziliaan had in april 2007 voor het eerst een basisplaats en speelde in het seizoen daarop, met Bernd Schuster voor de groep, bijna alles. Zijn techniek, uithoudingsvermogen en aanvallende kwaliteiten maakten hem een belangrijke kracht in het team van de Spaanse recordkampioen.

Juande Ramos zag in Marcelo meer een vleugelaanvaller en dacht dat de toekomst van de linkspoot in de voorhoede zou liggen. Manuel Pellegrini ging daar nog wel enigszins in mee, maar José Mourinho moest er niets van weten. Onder de Portugees werd Marcelo pas echt dé vaste linksback van Real en groeide hij uit tot de (volgens velen) beste speler op zijn positie. Diego Maradona noemde Marcelo zelfs eens de op twee na beste speler van La Liga, achter Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

© Pro Shots

Marcelo bleef zich ontwikkelen op de linksbackpositie, ondertussen het aantal wedstrijden én het aantal prijzen opstapelend. Dertien jaar na zijn debuut in Riazor staat de teller op twintig hoofdprijzen, waaronder vier Champions Leagues en vier landstitels, en 496 duels in het shirt van Real. Hij is dus dicht bij de magische mijlpaal van 500 wedstrijden voor Real, een kaap die pas door dertien spelers werd gerond. In dit selecte gezelschap zit ook Sergio Ramos (623), de enige speler in de huidige Real-selectie die langer bij de ploeg zit dan Marcelo.

In Jeddah (Saoedi-Arabië) begint woensdag de jacht op de 21ste hoofdprijs, wanneer Marcelo het met Real opneemt tegen Valencia, in de halve finale van het nieuw opgezette toernooi om de Supercopa. Het is echter maar afwachten of Marcelo in dit duel basisspeler zal zijn. De vleugelspeler heeft sinds de zomer te maken met serieuze concurrentie van Ferland Mendy en heeft ook nog eens last gehad van het nodige blessureleed. Zo miste Marcelo de laatste vijf competitiewedstrijden (waaronder de 0-3 zege van afgelopen weekend op Getafe) vanwege een kuitblessure. Eerder had hij al last van zijn hamstring en zijn nek.

Het is zo geen gemakkelijk seizoen voor Marcelo, die nog een contract voor tweeënhalf jaar heeft bij Real. Met de problemen waar hij momenteel tegenaanloopt is het afwachten of hij deze verbintenis zal gaan uitdienen. De supporters hopen ongetwijfeld van wel, want zij hebben de natuurlijke opvolger van Roberto Carlos voor altijd in hun hart gesloten.

Opstelling van Real Madrid bij het debuut van Marcelo: Casillas; Salgado (57. Marcelo), Helguera, Cannavaro, Ramos; Gago (57. Ronaldo), Guti (11. Beckham), Emerson; Reyes, Van Nistelrooy, Raúl.

Bekijk hier al onze video's
Meer Marcelo
Meer over Marcelo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.