Derby County blijft na zinderend duel met Leeds op Premier League-spoor

Derby County is op 27 mei de tegenstander van Aston Villa. De zege bij Leeds United bracht The Rams naar de finale op Wembley, met een plaats in de Premier League als inzet.

Leeds United
2 - 4
Derby County

Met de opgerakelde Spygate als extra dimensie speelden Leeds United en Derby County zaterdag hun eerste duel van het tweeluik voor een plaats in de finale van de Championship-play-offs. De Spionnen van Leeds sloegen bij Derby County de eerste slag (0-1).

Op het eigen Elland Road leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van manager Marcelo Bielsa. Halverwege de eerste helft kon Leeds een voorschot nemen op een vervolg in de play-offs. De Nederlandse doelman Kelle Roos had nog een antwoord op de vrije trap van Kalvin Phillips, maar was kansloos op de rebound van Stuart Dallas.

Derby County vocht zich knap terug. Op slag van rust werd de inhaalrace gestart met de gelijkmaker van Jack Marriott, die dankbaar profiteerde van defensief geschutter bij Leeds. Een kwartier na de hervatting zag het er helemaal anders uit. Mason Mount en Harry Wilson uit een strafschop zetten de ploeg van Frank Lampard op het finale-spoor.

Het antwoord van Leeds in de meeslepende wedstrijd liet niet lang op zich wachten. In de 62ste minuut bracht Dallas op aangeven van Mateusz Klich de tweestrijd weer in evenwicht. De twee gele kaarten in een tijdsbestek van negen minuten voor Leeds-verdediger Gaetano Berardi deden de kansen weer richting Derby bewegen. Marriott onderstreepte dat in de 85ste minuut met zijn tweede treffer van de avond die The Rams naar de finale hielp. De uitsluiting van Scott Malone bracht dat ticket niet in gevaar.