Der Spiegel opent nieuwe aanval: 'City loog tegen CAS'

Reacties

De Duitse krant Der Spiegel laat het er niet bij zitten nu het Court of Arbitration for Sport (CAS) de UEFA-straf van Manchester City heeft teruggedraaid. Het sportgerechtshof vond het bewijs van de Europese voetbalbond onvoldoende. Der Spiegel claimt nu nieuw bewijs in handen te hebben waaruit onder andere blijkt dat City loog tegen het CAS.

Der Spiegel opent nieuwe aanval: 'City loog tegen CAS'
© Pro Shots

Het CAS draaide eerder de straf van twee seizoenen uitsluiting voor Europees voetbal terug en verminderde de boete van dertig naar tien miljoen euro. Het gerechtshof vond te weinig bewijs, maar oordeelde wel dat City de UEFA tegenwerkte in het onderzoek naar de club. Dat was echter niet voldoende om de straf te laten staan.

Volgens het CAS waren enkele sponsordeals die strafbaar zouden zijn volgens de regels van de UEFA verjaard en was informatie uit zeven e-mails uit de context gehaald. Der Spiegel zegt nu dat het een nieuwe reeks mails in handen heeft waaruit niet alleen blijkt dat City onterecht in beroep ging bij het CAS, maar ook dat de club tijdens de beroepszaak loog tegen het sporttribunaal.

Door media als Der Spiegel opende de UEFA eerder een onderzoek naar City. De krant publiceerde informatie van Football Leaks waaruit bleek dat de Engelse club de Financial Fair Play-regels zou hebben overtreden met een aantal lucratieve sponsordeals. Zo zou een contract met Etihad Airways in de boeken staan voor ongeveer tien miljoen euro, maar ontving City in werkelijkheid zo'n zeventig miljoen.

De krant richt de pijlen onder andere op City-directeur Simon Pearce, die meerdere petten op zou hebben rond de sponsordeals. Hij werkte eerder als consultant voor de overheid in Abu Dhabi. Dat blijkt uit nieuw mailverkeer dat Der Spiegel donderdag deels publiceerde. Het CAS had die mails nog niet in bezit omdat de krant ze pas na de uitspraak van het gerechtshof in handen kreeg via Football Leaks.

City laat in een reactie aan de krant weten niet onder de indruk te zijn van het nieuwe bewijs. Een woordvoerder van de club noemt het 'een cynische poging om een proces dat ordelijk is verlopen en volledig is afgerond te ondermijnen'. City onthoudt zich verder van commentaar over documenten die volgens de club op criminele wijze zijn verkregen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.