Depay en Tete pakken na krankzinnige slotfase de winst in Amiens

Olympique Lyon is in Amiens door het oog van de naald gekropen. Op bezoek bij Amiens leek de ploeg van Memphis Depay en Kenny Tete lange tijd een slechte eerste helft niet meer te boven te komen, maar in de absolute slotseconde pakte het toch nog het volle pond: 1-2.

Beide Nederlanders zagen zaterdag concurrenten Paris Saint-Germain en AS Monaco hun wedstrijden winnen en wisten dus wat hen te doen stond. Daar was in de eerste helft echter niks van terug te zien. De thuisploeg kwam namelijk al vroeg op voorsprong. Een voorzet van net over de middenlijn werd door twee verdedigers van Lyon en een aanvaller van Amiens gemist, waarna Serge Gakpe gemakkelijk binnentikte.

In het restant van de eerste helft wist Lyon, waar alle twee de Nederlanders in de basis startten, geen enkel schot op goal te produceren. Wel was er een afgekeurde goal. Een vrije trap van Memphis leek binnengekopt te worden door Tete, maar de rechtsback stond in buitenspelpositie. In de herhaling bleek dat de voormalig Ajacied de bal helemaal niet raakte en dat de goal van Memphis dus eigenlijk goedgekeurd had moeten worden.

In het tweede bedrijf kwam er een stuk gretiger Lyon uit de kleedkamer. De ploeg van trainer Bruno Genesio zat er overal op het veld kort op en dat leidde al snel bijna tot de gelijkmaker. Na een goede aanval werd Memphis in stelling gebracht, maar het schot van de ex-speler van PSV en Manchester United miste overtuiging en precisie. Vlak daarna werd de linksbuiten gewisseld, waarop hij mokkend het veld verliet.

Daarna creëerde Lyon minder, maar scoorde het uiteindelijk wel. Tanguy Ndombele Alvaro, de vervanger van Memphis, kwam vrij op links en legde goed terug op Houssem Aouar, die eenvoudig de gelijkmaker maakte.

In de 88ste minuut was het Amiens dat de wedstrijd in het slot had moeten gooien. Maar ex-Vitesse speler Gaël Kakuta miste een penalty. Daarna leek de wedstrijd gespeeld, ware het niet dat de uitploeg nog één keer aanzette. Aouar werd de held van de middag door zijn tweede goal binnen te schieten na een goede voorzet van Mariano Díaz.

Door de winst komt Lyon weer op gelijke hoogte met Monaco op negen punten achterstand van koploper PSG.   Amiens blijft door de nederlaag op de tiende plek staan in de Ligue 1.