Den Bosch verrast, vlieguren in Deventer en de Snoei-derby

Reacties

De best bezette Eerste Divisie ooit heet de Keuken Kampioen Divisie te zijn. Drie degradanten, drie outsiders, twee sterke beloftenteams en een aantal ambitieuze clubs die op willen vallen. Wat valt ons op? Een kijkje in de keuken, opvallende zaken uitgelicht en besproken.

Den Bosch verrast, vlieguren in Deventer en de Snoei-derby

Met een schuin oog kijken we terug op speelronde 10 en we blikken vooruit naar speeldag 11. Met in aflevering 10 aandacht voor Vitesse-huurling Julian Lelieveld die bij Go Ahead Eagles minuten maakt, de opvallende Hollandse invloed in de basisopstelling van FC Den Bosch en de terugkeer van Mike Snoei bij de club waar hij als speler, jeugdtrainer en hoofdcoach actief was.

Vlieguren in de Adelaarshorst
De aanwezigheid van de beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie is er verantwoordelijk voor dat jonge spelers van PSV, Ajax, AZ en Utrecht niet op huurbasis bij een Eerste Divisie-club spelen om ervaring op te doen. Opleiden in eigen omgeving en spelen met het Jong-elftal op het tweede niveau van Nederland hebben voorrang boven wennen aan de druk die het spelen in een vreemde omgeving in een eerste elftal met zich meebrengt. Voor Feyenoord zou het een welkome investering in de toekomst zijn om jonge spelers ervaring op te laten doen bij een ambitieuze Keuken Kampioen Divisie-club. Emil Hansson is nu gestald bij RKC Waalwijk, zo zouden er meer voorbeelden moeten volgen.

Feyenoord-talent Emil Hansson maakt indruk op huurbasis bij RKC Waalwijk.
Feyenoord-talent Emil Hansson maakt indruk op huurbasis bij RKC Waalwijk.

Ook Vitesse verhuurt dit seizoen beloftespelers met het oog op de toekomst. Jeroen Houwen en Sven van Doorm spelen bij Telstar, Julian Lelieveld is actief bij Go Ahead Eagles. De twintigjarige rechtsback doet het uitstekend bij de koploper. In Arnhem zijn de Rus Vyacheslav Karavaev en Khalid Karami de eerste twee opties voor de rechtsbackpositie, de oplossing om Lelieveld in Deventer vlieguren te laten maken is voor alle partijen ideaal. Zeker zoals Lelieveld zich nu manifesteert. Spelend in een kolkende Adelaarshorst en in een uitstekende ploeg die zich langzamerhand echt als titelkandidaat presenteert.

Vele malen beter dan in de Tweede Divisie met Jong Vitesse tegen goedwillende amateurs. Lelieveld is Vitessenaar vanaf zijn negende, hij debuteerde op zijn zeventiende in het eerste elftal. Dat was in de Europa League-wedstrijd tegen Southampton als vervanger van Kevin Diks. Lelieveld heeft in Arnhem nog een tot medio 2020 doorlopend contract. Eredivisie-voetbal komend seizoen zou een passend vervolg zijn voor gezien zijn ontwikkeling. In Arnhem of in Deventer?

Nederlandse smoel bij FC Den Bosch
Twaalf buitenlandse spelers onder contract, met dank aan de relatie die eigenaar Jordania junior onderhoudt met zaakwaarnemers. Dat is bijna vijftig procent van de selectie. Een vreemdelingenlegioen, een bij elkaar geraapt gezelschap broodvoetballers, speeltje van de eigenaar en bevriende makelaars. Voldoende bewoordingen die de selectie van FC Den Bosch al opgeplakt kreeg.

Trainer Wil Boessen bepaalt duidelijk zelf de opstelling bij FC Den Bosch.
Trainer Wil Boessen bepaalt duidelijk zelf de opstelling bij FC Den Bosch.

Ondertussen meldde de Brabantse formatie zich onder leiding van trainer Wil Boessen keurig in de subtop van de Keuken Kampioen Divisie. Een dark horse in de toch al hevige promotiestrijd, zo'n elftal vol onbekenden. De hoogste tijd om de spelers die van heinde en verre richting Den Bosch getogen zijn eens voor te stellen, maar wat schetst onze verbazing: het team dat afgelopen vrijdag de Brabantse derby tegen TOP Oss won had een Nederlandse smoel. Zelfs een Brabantse. Van de elf basisspelers waren er twee afkomstig van over de grens: de Bulgaarse 21-jarige centrale verdediger Stefan Velkov en de Italiaanse valse spits Stefano Beltrame.

Verder liefst negen spelers uit eigen land. Op een rij: doelman Wouter van der Steen - geboren in Vught, rechtsback Mats Deijl - geboren in Vlaardingen, Sam Kersten - geboren in Nijmegen, Jordy van der Winden – geboren in Den Haag, Danny Holla – geboren in Almere, Kevin Felida – geboren in Spijkenisse, Danny Verbeek – geboren in Den Bosch, Sven Blummel – geboren in Schijndel en Oussama Bouyaghlafen - geboren in Rotterdam. Negen Nederlandse jongens, waarvan er ook nog drie uit Brabant afkomstig zijn. Duidelijk is in ieder geval dat trainer Boessen zelf mag bepalen wie hij op mag stellen.

Een veelgehoorde klacht in het Nederlandse voetbal is dat de buitenlandse spelers die de plekken van Hollandse talenten innemen vaak (zeker bij de kleinere clubs) niet beter zijn. De buitenlanders bij Den Bosch zijn dat kennelijk inderdaad niet. Zij houden de bank warm.

Snoei terug bij Sparta
De wedstrijd Sparta Rotterdam-Telstar roept niet bij iedere Spartaan fijne herinneringen op. Op 11 april 2014 wonnen de Velsenaren met 1-2 bij Sparta. Het was de tijd dat trainer Gert Kruys onder vuur lag en een vergeten Sparta-speler als Daniel Bessa basisklant was. Aan beide kanten deed er een speler mee die nu nog tot de selectie behoort van zijn club: doelman Roy Kortsmit (de laatste wedstrijden wegens een blessure vervangen door Tim Coremans) en Telstar-centrale verdediger Toine van Huizen.

Telstar-Sparta was vorig seizoen nog de eerste wedstrijd van Sparta met Dick Advocaat als trainer van de Rotterdammers. Een vriendschappelijk duel weliswaar, op het moment dat menigeen nog veronderstelde dat ex-bondscoach Advocaat Sparta voor de Eredivisie zou behouden. Nu is Sparta-Telstar vooral de wedstrijd waarin Sparta de eerste periode voor zich op kan eisen en de wedstrijd waarin Telstar-trainer Mike Snoei voor even terugkeert bij zijn geliefkoosde Sparta. Snoei en Sparta, dat is liefde voor het leven. Vorig seizoen vreesde de oefenmeester nog dat hij in de play-offs tegen Sparta moest gaan spelen. Zover kwam het, tot opluchting van Snoei, niet.

Mike Snoei in zijn tijd als speler van Sparta Rotterdam.
Mike Snoei in zijn tijd als speler van Sparta Rotterdam.

Nu is Telstar nog altijd zoekende en minder spectaculair dan vorig seizoen en kan Sparta de eerste prijs van het seizoen pakken. Snoei kwam als speler uit voor de drie Rotterdamse clubs, Sparta diende hij van 1987 tot 1993. Van 1994 tot 1997 was hij jeugdtrainer bij de Kasteelclub, waarna hij na een avontuur als hoofdtrainer bij Vitesse terugkeerde op Spangen om in de seizoenen 2003/04 en 2004/05 hoofdtrainer te zijn bij Sparta. Vijf duels voor het einde van het seizoen stapte Snoei in mei 2005 zelf op. Nu keert Snoei terug op Het Kasteel en zullen de herinneringen bovenkomen. Leuk om terug te zijn, maar diep in zijn hart had Snoei Sparta helemaal niet in de Eerste Divisie willen tegenkomen.

Drie goals om in de stemming te komen voor speeldag 11: de fantastische 2-2 van Joeri Schroyen van MVV Maastricht tegen Jong PSV. Zeker een kandidaat voor het doelpunt van het seizoen. In dezelfde wedstrijd een fraaie rake uithaal van Jordan Teze van de Eindhovense beloften en een knal van afstand van FC Twente-invaller Jari Oosterwijk.

Drie prachtige goals uit de Keuken Kampioen Divisie
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.