Den Bosch dreigt koppositie kwijt te raken na einde van sensationele serie

Voor FC Den Bosch is er na vijftien competitiewedstrijden zonder nederlaag een einde gekomen aan een ongelooflijke reeks. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie ging vrijdag onderuit bij FC Eindhoven en dreigt de eerste plek op de ranglijst zaterdag te verliezen aan FC Twente. Sparta Rotterdam profiteerde maar half van de zeperd van Den Bosch, terwijl NEC wéér niet won.

FC Eindhoven
2 - 0
FC Den Bosch

Vincent Vermeij kende vorige week als invaller een geslaagd debuut voor FC Den Bosch, door met twee assists op Stefano Beltrame een flinke bijdrage te leveren aan de 3-0 zege van zijn nieuwe ploeg op TOP Oss. Vrijdag begon Vermeij voor het eerst in de basis en in de vierde minuut kon hij bijna scoren. De spits kwam nét niet bij een gevaarlijke voorzet van Amine Khammas. Den Bosch bleef in de eerste helft aanvallen, maar de grootste kans was kort voor rust toch voor de thuisploeg. Alvin Daniëls tikte de bal van dichtbij in het zijnet.

Den Bosch had het lastig in Eindhoven en in een poging de wedstrijd toch naar zich toe te trekken schakelde coach Wil Boessen in het laatste halfuur over naar een 4-4-2 systeem, met Vermeij en Rauno Sappinen als spitsenduo. Den Bosch slaagde er echter niet in om veel meer gevaar te stichten en kwam kort voor tijd op achterstand. Vermeij kon de bal niet goed wegwerken, waarna Collin Seedorf scoorde met een halve omhaal. Elisha Sam maakte er diep in blessuretijd vervolgens nog 2-0 van. Voor Den Bosch kwam er zo een einde aan een geweldige serie; FC Twente kan zaterdag bij een overwinning op Almere City de koppositie overnemen.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Het is bijzonder onrustig bij NEC, dat op 30 november voor het laatst drie punten pakte. Vervolgens ging de ploeg van Jack de Gier vier keer op rij onderuit en vorige week werd er gelijkgespeeld tegen Telstar. Vrijdag hoopte NEC bij TOP Oss een einde te kunnen maken aan de slechte reeks en de bezoekers kregen in de eerste helft zeker kansen. De beste mogelijkheid was kort voor rust echter voor Ragnar Oratmangoen van TOP. Zijn kopbal ging kort voor rust ruim naast.

Vijf minuten in de tweede helft zette Oratmangoen TOP alsnog op voorsprong. De aanvaller ramde een doorgeschoten voorzet via de onderkant van de lat binnen. Voor NEC was dit doelpunt extra pijnlijk, omdat Oratmangoen (foto) dit seizoen door de Nijmegenaren wordt verhuurd aan TOP. De thuisploeg kreeg hierna een paar grote kansen om ook de 2-0 te maken, maar slaagde daar niet in. Dat bracht NEC in staat om toch nog een punt te pakken: nadat Bryan Smeets eerder nog een bal van zijn eigen doellijn had gehaald, kopte Ferdy Druijf zeven minuten voor tijd uit een hoekschop de 1-1 binnen. Druijf raakte even later ook nog de paal en zo blijft NEC wachten op een succesje. De vraag is hoelang De Gier nog mag blijven zitten.

Telstar
Telstar
1 - 1
Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam kreeg de kans om Go Ahead Eagles af te lossen als nummer drie van de ranglijst, omdat de uitwedstrijd van de ploeg van John Stegeman bij SC Cambuur werd afgelast. Sparta moest dan wel zien te winnen van Telstar, maar kwam na een kwartier op een 1-0 achterstand. Senne Lynnen tikte een rebound binnen en opende de score. Lang bleef deze voorsprong niet staan. Sparta reageerde razendsnel en Royston Drenthe schoot uit een vrije trap de gelijkmaker binnen. Voor Drenthe betekende dit zijn vierde goal van het seizoen.

Kort in de tweede helft kreeg Lars Veldwijk een grote kans om Sparta op voorsprong te zetten. Het schot van de spits ging echter over het doel van Wesley Zonneveld. De keeper werd in het restant niet aan het werk gezet door Sparta, dat moeite had met het creëren van kansen. Zonnevelds collega aan de overkant Roy Kortsmit voorkwam met een goede redding de 2-1 van Telstar, bij een schot van Terell Ondaan, en zo gingen de ploegen in evenwicht uit elkaar. Bij Sparta zal het punt vast niet gevierd worden; de achterstand op Den Bosch bedraagt vijf punten.

Roda JC Kerkrade
6 - 2
Jong AZ
Jong AZ

Roda JC Kerkrade schoot uit de startblokken tegen Jong AZ en stond al binnen vier minuten op een 2-0 voorsprong. Henk Dijkhuizen opende de score, door een rebound binnen te tikken nadat Mart Remans de paal had geraakt, en niet veel later verdubbelde topscorer Mario Engels de marge. De topscorer van de Keuken Kampioen Divisie controleerde een verlengde voorzet knap en draaide bal vervolgens schitterend binnen.

Bij de 3-0, na ruim twintig minuten, was Engels de aangever en Remans de doelpuntenmaker. Jong AZ hing in de touwen en leek rijp voor de sloop, maar een eigen goal van Daryl Werker betekende dat de Alkmaarders toch in de wedstrijd bleven. Tien minuten na rust bracht Remans met zijn tweede goal van de avond de marge terug naar drie en daarmee was het laatste beetje verzet van Jong AZ gebroken. Er volgden nog drie goals: Livio Milts maakte er twee voor Roda en Tijjani Reijnders was nog trefzeker namens de bezoekers.

MVV Maastricht
3 - 0
Helmond Sport

MVV Maastricht klimt naar de tiende plek op de ranglijst, door een simpele overwinning op laagvlieger Helmond Sport. De thuisploeg kwam zes minuten voor rust op voorsprong, toen Anthony van den Hurk na een goed uitgespeelde aanval simpel kon binnentikken, en in de tweede helft kreeg het de tweede goal cadeau. Helmond-verdediger Maiky Fecunda passeerde zijn eigen doelman en beleefde zo een avond om snel te vergeten. Het slotakkoord was kort voor tijd voor Joeri Schroijen: hij schoot een strafschop op overtuigende wijze binnen.