Defensief Rubin Kazan verrast superieur Barcelona

Barcelona heeft de maximale score in de Champions League niet kunnen behouden. In Rusland liep het sterrenensemble tegen Rubin Kazan averij op: 1-1. Beide ploegen benutten een strafschop. Lionel Messi maakte in de tweede helft als invaller zijn rentree na blessureleed.

De gehele wedstrijd was Barcelona de bovenliggende partij, hetgeen resulteerde in een overvloed aan balbezit. Slechts zelden werd echter de Russische muur, Rubin hield continu vijf verdedigers en vier middenvelders achter de bal, uit elkaar gespeeld.

Pedro kreeg in de openingsfase een mooie gelegenheid de uitploeg op voorsprong te zetten. De flankspeler werd op maat bediend door David Villa (foto) maar was ongelukkig in de afronding; zijn poging belandde op de lat. Nadat ook Villa een kans miste, kwam de thuisploeg op een, even onterechte als verrassende, voorsprong.

De tweede keer dat Rubin op de Barcelona-helft verscheen, werd Vitali Kaleshin de diepte in gestuurd. Gerard Piqué en Daniel Alves sneden de Rus de pas af. In de ogen van arbiter van dienst, Cuneyt Cakir, gebeurde dit echter op onreglementaire wijze. De scheidsrechter beloonde Rubin met een strafschop, die door Christian Noboa in een doelpunt werd omgezet: 1-0.

De voorsprong zorgde ervoor dat Rubin de verdedigende stellingen nog steviger innam dan voor de openingstreffer. Pas na rust kwam Barcelona op gelijke hoogte. Opnieuw was er een strafschop voor nodig om te scoren.

Andrés Iniesta liep slim tegen Rubin-verdediger Lasha Salukvadze aan, ging liggen en zag tot zijn blijdschap dat de arbiter opnieuw naar de penaltystip wees. Villa benutte het buitenkansje maar ternauwernood: 1-1.

In het vervolg leek de thuisploeg heel even de weg kwijt, maar verzuimde Barcelona te profiteren. Het elftal van trainer Josep Guardiola bleef in de slotfase zoeken naar de winst, maar kroop drie minuten voor tijd nog door het oog van de naald.

Invaller Obafemi Martins bezorgde Rubin bijna de overwinning. Na een flitsende counter kopte de Nigeriaan op de paal. Uiteindelijk werd, ondanks een grote kans voor Iniesta, besloten met een puntendeling.

Later vanavond werken in dezelfde poule (Groep D) Panathinaikos en FC Kopenhagen hun onderlinge duel af.