De Zeeuw ten koste van Kuijt naar Champions League

Spartak Moskou heeft zich in Turkije geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Unai Emery overleefde in Istanboel de return tegen Fenerbahçe (1-1).

Na de 2-1 overwinning voor Spartak vorige week in Moskou wist Fenerbahçe dat het moest winnen om de play-offs te overleven. Het belangrijke uitdoelpunt van Dirk Kuijt in de heenwedstrijd werd echter al na vijf minuten teniet gedaan door Ari. De voormalig AZ-aanvaller stuurde Aiden McGeady weg aan de rechterkant en tikte van dichtbij de voorzet van de Ierse vleugelspeler binnen.

Spartak zat door die vroege treffer op rozen en had in de eerste helft weinig te duchten van Fenerbahçe, dat van geluk mocht spreken dat het met elf man verder mocht na een aanslag van Mehmet Topuz in de 29ste minuut. Uitgerekend deze middenvelder stond na rust aan de basis van de gelijkmaker.

Nadat Mehmet Topal kort na rust via Spartak-doelman Andriy Dykan op de lat had gemikt, kreeg Marek Suchy de kans om de wedstrijd in het voordeel van de Russen te beslissen. De verdediger schoot echter op de paal. Daarna was het de beurt aan Mehmet Topuz, die in de 64ste minuut op de lat kopte en vijf minuten later zijn inzet van afstand via Dykan naast zag belanden.

Uit de hoekschop die daarop volgde kopte Mehmet Topuz in en een meter voor Dykan veranderde Moussa Sow de bal dermate van richting, dat het de 1-1 opleverde. Grote kansen bleven daarna lang uit voor beide ploegen. Ook in de laatste tien minuten, toen Demy de Zeeuw zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg van scheidsrechter Felix Brych en het veld vroegtijdig moest verlaten.

Sow was van dichtbij nog in de buurt van de 2-1, terwijl invallers Miroslav Stoch en Cristian het nog van afstand probeerden. Dykan bleek echter niet meer te kloppen, waardoor Spartak Moskou zich plaatste voor de groepsfase van de Champions League. Voor Fenerbahçe wacht een vervolg in de Europa League. Foto: VI Images