De Weghorst-machine: zo is Wolfsburg ingesteld op de Oranje-kandidaat

Reacties

VfL Wolfsburg is na zeven speelronden de verrassende nummer twee van de Bundesliga. De ploeg van trainer Oliver Glasner staat tot nu toe bekend om defensieve stabiliteit, waardoor weinig doelpunten nodig zijn om te winnen. Aanvallend moet het gevaar vooral komen van Wout Weghorst. Zaterdag hoopt Wolfsburg de ongeslagen status te behouden op bezoek bij RB Leipzig (aftrap 15.30 uur).

De Weghorst-machine: zo is Wolfsburg ingesteld op de Oranje-kandidaat
© Pro Shots

Dat Weghorst belangrijk is voor Wolfsburg bleek vorig seizoen al toen de van AZ overgekomen spits in zijn debuutseizoen in de Bundesliga zeventien keer scoorde. De aanvaller wierp zich op als het sprintkanon van Duitsland met meer dan duizend sprints. Weghorst moet het hebben van zijn inzet en zijn harde werken, zoals dat in Nederland ook al zo was. En als hij dan ook nog scoort, is hij ook in Duitsland succesvol.

Dit seizoen gaat Weghorst op dezelfde voet verder. De spits staat in de toptien van spelers met de meeste sprints (199) en heeft al vier keer gescoord. De speelstijl van Glasner ligt hem vooralsnog wel. De Oostenrijker liet Wolfsburg overstappen van systemen met vier verdedigers naar een 3-4-3 en ook de spelopvatting veranderde. Niet langer is balbezit heilig. De tegenstander mag de bal best hebben, zolang de ploeg die maar zo snel en zo hoog mogelijk op het veld terugwint om van daaruit snel toe te slaan. Niet voor niets is Wolfsburg tot nu toe de ploeg met de meeste balveroveringen in de Bundesliga (483). En als de bal veroverd is, kan Weghorst rennen.

Het hoge aantal balveroveringen houdt logischerwijs een verband met de verdedigende stabiliteit. Wolfsburg voorkomt daardoor dat de tegenstander kansen creëert en is met vier tegengoals de minst gepasseerde ploeg van de Bundesliga. Aan de andere kant zoekt het team veelvuldig de aanval kort nadat de tegenstander de bal kwijt is. Weghorst sprint in dat geval naar voren en wordt, op welke manier dan ook, gezocht door ploeggenoten. Hij toont zich vervolgens een klassieke spits. Alle 21 Bundesliga-goals van Weghorst tot nu toe maakte hij vanuit het strafschopgebied.

Dit seizoen is hij verreweg de gevaarlijkste aanvaller van Wolfsburg met negentien doelpogingen (exclusief geblokte schoten). In de hele competitie doen alleen Robert Lewandowski en Timo Werner het beter. Vergeleken met vorig seizoen zorgt Weghorst voor nog meer dreiging. Waar hij in 2018/19 nog verantwoordelijk was voor ruim 18 procent van het toaal aantal schoten van Wolfsburg, is dat in deze jaargang tot nu toe 29 procent.

Spelers met meeste schoten

Bundesliga Wolfsburg
Robert Lewandowski 30 Wout Weghorst 19
Timo Werner 20 Maximilian Arnold 7
Wout Weghorst 19 Josip Brekalo 7
Filip Kostic 18 Felix Klaus 7
Guido Burgstaller 18 William 4

De speelstijl van Glasner is energiek en vergt veel inzet van de spelers. Passrichtingen worden afgeschermd en als de bal is heroverd, gaat de machine snel naar voren. Ook Weghorst zet als spits druk op de laatste linie van de tegenstander en gezien zijn werklust zal hem dat niet tegenstaan. In de aanval zijn de ogen op hem gericht. Wolfsburg laat dit seizoen zien dat er niet veel doelpunten en schoten nodig zijn om succesvol te zijn. Met 65 schoten en 10 doelpunten zijn er tal van clubs die bij die statistieken hoger scoren, maar lager staan op de ranglijst.

Bij die cijfers is het aandeel-Weghorst hoog, namelijk 19 en 4. De spits overtuigt in Duitsland, maar bondscoach Ronald Koeman geeft in zijn selectie nog altijd de voorkeur aan Sevilla-spits Luuk de Jong als back-up voor Memphis Depay. Tot teleurstelling van Weghorst, die maar al te graag met Oranje mee wil naar het EK. Als de spits op dezelfde voet doorgaat, is het de vraag hoe lang Koeman Weghorst links kan laten liggen.

Het programma in speelronde acht van de Bundesliga:


Vr 18 okt. 2019

Za 19 okt. 2019

Zo 20 okt. 2019

Bekijk hier al onze video's
Meer VfL Wolfsburg
Meer over VfL Wolfsburg
Meer W. Weghorst
Meer over W. Weghorst
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.