De Vrij lievelingetje van Van Gaal, fraaie mijlpaal voor De Kuip

Reacties

In de aanloop naar elke interland staan we met enkele feiten stil bij dat duel. Maandagavond speelt Nederland de WK-kwalificatiewedstrijd tegen kleinduimpje Gibraltar, dat nog geen punt heeft gehaald. Wordt het bijzondere duel voor De Kuip gevierd met een recordzege?

De Vrij lievelingetje van Van Gaal, fraaie mijlpaal voor De Kuip
© Pro Shots
Nederland
Nederland
6 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Nederland ligt na zeven speelronden op koers voor een WK-ticket. De ploeg van Louis van Gaal staat bovenaan in Groep G, met een voorsprong van twee punten op Noorwegen. Dit team komt op de laatste speeldag nog naar Nederland toe.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep G WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
10
7
2
1
33-8
+25
23
2
Turkije
10
6
3
1
27-16
+11
21
3
Noorwegen
10
5
3
2
15-8
+7
18
4
Montenegro
10
3
3
4
14-15
-1
12
5
Letland
10
2
3
5
11-14
-3
9
6
Gibraltar
10
0
0
10
4-43
-39
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

• De eerste ontmoeting tegen Gibraltar, eind maart, had niet veel te maken met een echte wedstrijd. Het Nederlands elftal was veel te sterk voor de huidige nummer 197 van de FIFA-wereldranking en won met 0-7. Oranje noteerde in dat duel zestien schoten op doel.

• Gibraltar, waar slechts 34.000 mensen wonen, veroverde tijdens de vorige WK-kwalificatie nul punten uit tien wedstrijden. Tijdens de EK-voorronde ging het met nul punten uit acht duels niet veel beter en in deze kwalificatiecyclus staat de teller ook nog op nul.

Nederland speelt vanavond voor het eerst een thuiswedstrijd tegen Gibraltar. De ontmoeting van eind maart was de eerste keer dat Oranje tegenover de Zuid-Europese voetbaldreumes stond.

• Louis van Gaal is sinds vrijdag de oudste bondscoach aller tijden van het Nederlands elftal. De zeventigjarige manager ging Dick Advocaat voorbij. Het record van Van Gaal wordt tegen Gibraltar verder aangescherpt.

• De WK-kwalificatiewedstrijd wordt gespeeld in De Kuip. Daar wordt een mooie mijlpaal bereikt: het stadion van Feyenoord is voor de 125ste keer het toneel voor een interland van het Nederlands elftal. In geen enkel stadion speelde Oranje vaker: het Olympisch Stadion en de Johan Cruijff Arena staan met 77 interlands op de gedeelde tweede plek.

• Van de 124 interlands die Oranje tot dusver in De Kuip afwerkte won het er 79. 27 keer werd er gelijkgespeeld en achttien keer verloren. De laatste keer dat het Nederlands elftal in De Kuip speelde was op 10 oktober 2019. In de EK-kwalificatiecyclus werd toen met 3-1 gewonnen van Noord-Ierland.

De laatste nederlaag in De Kuip leed Nederland vandaag precies 21 jaar geleden. Op 11 oktober 2000 was Portugal destijds met 0-2 te sterk in de WK-kwalificatie. Van Gaal was bij dat duel ook de bondscoach van Oranje. De Portugese goals kwamen van Sérgio Conceiçao en Pauleta.

Louis van Gaal koos vandaag precies 21 jaar geleden voor deze elf namen tegen Portugal.
© Pro Shots
Louis van Gaal koos vandaag precies 21 jaar geleden voor deze elf namen tegen Portugal.

Nederland is al 23 competitieve wedstrijden (dus: geen oefenduels) op rij ongeslagen gebleven onder Louis van Gaal. Deze reeks begon op 5 september 2001, met een 5-0 zege op Estland in de kwalificatiecyclus voor het WK van 2002. De bondscoach heeft in totaal pas vier van zijn 47 interlands verloren. Met zijn 48ste interland evenaart Van Gaal vanavond Guus Hiddink, die ook 48 keer op de bank zat als bondscoach van Oranje.

Noa Lang werd tegen Letland de 44ste speler die onder Van Gaal debuteerde in het Nederlands elftal. Tijdens de derde termijn van Van Gaal als bondscoach was hij de vierde debutant, na Feyenoorders Justin Bijlow en Tyrell Malacia en Ajacied Devyne Rensch.

• In de huidige selectie van Oranje zitten nog twee spelers die hun debuut zouden kunnen maken. Dat zijn allebei keepers: Joël Drommel van PSV en Mark Flekken van SC Freiburg hopen op speelminuten tegen Gibraltar. Drommel moest vrijdag tegen Letland nog op de tribune plaatsnemen.

• Georginio Wijnaldum ontbrak vanwege een schorsing tegen Letland, maar is er tegen Gibraltar weer bij als basisspeler, zo bevestigde Van Gaal zondag. De middenvelder gaat op voor zijn 83ste interland, als hij geen blessure oploopt in de warming-up. Daarmee zou hij op gelijke hoogte komen met Ruud Krol. In de huidige Oranje-selectie heeft alleen Daley Blind (85) meer interlands achter zijn naam staan. Blind kan vanavond op gelijke hoogte komen met Marc Overmars.

Daley Blind en Georginio Wijnaldum zijn de meest ervaren internationals in de huidige Oranje-selectie.
© Pro Shots
Daley Blind en Georginio Wijnaldum zijn de meest ervaren internationals in de huidige Oranje-selectie.

• Als Stefan de Vrij tegen Gibraltar in actie komt, speelt hij zijn 24ste interland onder Van Gaal. De bondscoach gebruikte geen speler vaker bij het Nederlands elftal. Robin van Persie werd door Van Gaal net als De Vrij tot nu toe 23 keer ingezet.

• Arnaut Danjuma werd zaterdag als vervanger van de geblesseerd afgehaakte Cody Gakpo bij het Nederlands elftal gehaald. De tweevoudig international speelde op 16 oktober 2018 voor het laatst in Oranje. Danjuma scoorde destijds in het 1-1 gelijkspel tegen België.

• Memphis Depay scoorde tegen Letland niet en hervat zijn missie om Patrick Kluivert te onttronen tegen Gibraltar. Dit kalenderjaar was Memphis al goed voor twaalf goals in Oranje, een record dat hij deelt met Kluivert, die er 21 jaar geleden eveneens zoveel maakte. Memphis heeft nog drie wedstrijden voor de boeg om het record alleen in handen te krijgen.

topscorers aller tijden van oranje

Naam Goals
01. Robin van Persie 50
02. Klaas-Jan Huntelaar 42
03. Patrick Kluivert 40
04. Dennis Bergkamp 37
Arjen Robben 37
06. Faas Wilkes 35
Ruud van Nistelrooy 35
08. Abe Lenstra 33
Johan Cruijff 33
Memphis Depay 33
11. Wesley Sneijder 31

 De Rus Vitali Meshkov (38) is de scheidsrechter bij Nederland-Gibraltar. Hij floot het Nederlands elftal één keer eerder: in maart 2013 was Meshkov de leidsman bij het WK-kwalificatieduel met Estland, in Amsterdam (3-1 zege).

• Om af te sluiten met de hamvraag: gaat Oranje maandagavond een recorduitslag neerzetten? De grootste zege is nu nog de 11-0 tegen San Marino van 2 september 2011. Wijnaldum nam destijds de laatste treffer van de avond voor zijn rekening.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Noorwegen
Meer over Noorwegen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.