De vloek van Inzaghi: deze tien Milan-spitsen worstelden met het nummer 9

Reacties

Olivier Giroud wil bij AC Milan eindelijk eens afrekenen met de vloek die op het rugnummer 9 lijkt te heersen, sinds het vertrek van Filippo Inzaghi. Welke ‘falende’ spitsen gingen de Fransman voor? VI zet ze alle tien op een rij.

De vloek van Inzaghi: deze tien Milan-spitsen worstelden met het nummer 9
© Pro Shots

Inzaghi hing na 300 wedstrijden en 126 doelpunten in de zomer van 2012 zijn schoenen bij AC Milan aan de wilgen. De eerste spits die hem opvolgde was een Braziliaan.

1. Alexandre Pato
Werd in 2007 voor zo’n 25 miljoen euro aangetrokken van het Braziliaanse Internacional. Pato gold toen als een van de grootste talenten van de wereld. In 2009 kreeg hij de Golden Boy-award uitgereikt. Hij trad daarmee in de voetsporen van onder andere Lionel Messi en Sergio Agüero. Pato deed het in zijn eerste seizoenen goed bij Milan. Hij scoorde met rugnummer 7 in 117 competitiewedstrijden 51 keer. Toen hij rugnummer 9 overnam van Inzaghi, kwam hij slechts vier keer in actie, scoorde hij niet en vertrok hij naar Corinthians.

© Pro Shots

2. Alessandro Matri
In het seizoen 2013/14 nam Matri het nummer 9 van Pato over. Het zal ook het enige seizoen zijn dat hij dat nummer droeg in zijn carrière. Matri betrad in de Serie A vijftien keer het veld voor De Rossoneri en maakte slechts één goal. Voor hem werd zo'n elf miljoen euro betaald, maar de Italiaan werd de seizoenen die volgden vooral verhuurd.

3. Fernando Torres
El Niño volgde Matri voor een half seizoen op. Hij speelde slechts tien wedstrijden en was slechts één keer trefzeker, nadat hij bij Chelsea het scoren ook verleerd was. In eerste instantie was het de bedoeling dat Torres voor twee jaar gehuurd zou worden, maar de spits vertrok na een half seizoen naar zijn oude liefde Atlético Madrid.

© Pro Shots

4. Mattia Destro
De vierde spits met nummer 9 na Inzaghi. Destro volgde Torres op in het tweede deel van het seizoen 2014/15. Hij deed het net iets beter dan zijn voorgangers: drie goals in vijftien Serie A-wedstrijden. Het leverde geen langer dienstverband op. Destro trok naar Bologna.

5. Luiz Adriano
Voor veertien miljoen werd Luiz Adriano het seizoen erna aangetrokken. Hij moest al zijn voorgangers doen vergeten. Hij speelde in ieder geval wel meer competitiewedstrijden dan zijn collega's: 26, maar kwam ook niet tot veel doelpunten. Zes keer kwam hij tot scoren. Adriano switchte na dat seizoen naar rugnummer 7.

6. Gianluca Lapadula
Scoorde in de Serie B bij Pescara er lustig op los: in 44 wedstrijden maakte hij er 30. Dat was een reden om de Peruviaan te halen. Lapadula had bij AC Milan een vrij aardig gemiddelde. In 27 wedstrijden maakte hij als nieuwe nummer 9 acht doelpunten in de Serie A. Toch vertrok ook hij na één seizoen. Hij werd eerst verhuurd aan Genoa en later definitief overgenomen.

7. André Silva
Spits nummer zeven! Nu werd de portemonnee serieus getrokken in Milaan. Liefst 38 miljoen gaf Milan uit voor de Portugees die bij FC Porto de ene na de andere goal maakte. In zijn laatste seizoen liep Silva bij Porto één-op-twee: zestien doelpunten in 32 wedstrijden. Het was wederom geen garantie voor succes. In 24 competitiewedstrijden maakte Silva in het seizoen 2017/18 slechts twee doelpunten in het shirt van AC Milan. De Portugees werd in het seizoen dat volgde verhuurd aan Sevilla. Daar scoorde hij wél regelmatig: negen doelpunten in 27 wedstrijden. Het volgende seizoen werd Silva verhuurd aan Eintracht Frankfurt, waar hij weer aan het scoren sloeg. Afgelopen seizoen werd Silva definitief overgenomen en beleefde hij zijn hoogtepunt: 28 goals in 32 Bundesliga-wedstrijden. Nu is hij een concurrent van Brian Brobbey bij RB Leipzig.

© Pro Shots

8. Gonzalo Higuain
Dan maar weer op een andere tour: een ervaren spits huren voor zo'n tien miljoen euro (van Juventus). Vijftien wedstrijden stond de Argentijn in de spits. Hij maakte er zes. Niet eens zo’n verkeerd gemiddelde. Maar na een half jaar trok hij, eveneens op huurbasis, naar Chelsea. Om daarna weer terug te keren bij De Oude Dame.

9. Krzysztof Piatek
Higuaín vertrok dus in januari. Een Pool werd zijn opvolger. Hij had in zijn thuisland en bij Genoa laten zien dat hij een hoge scoringsdrift had. Daarom telde Milan graag 35 miljoen neer voor de spits. In het restant van het seizoen 2018/19 droeg hij nog het nummer 19. Want nummer 9 moest hij volgens trainer Leonardo verdienen. Door negen doelpunten te maken in achttien wedstrijden, kreeg hij het volgende seizoen wél rugnummer 9. Toen kwam 'de vloek' weer om de hoek kijken. In het seizoen 2019/20 maakte de Pool vier doelpunten in achttien optredens, waarna hij ook zijn biezen mocht pakken.

© Pro Shots

10. Mario Mandzukic
Spits nummer tien met rugnummer 9: een Kroaat. Hij werd in januari 2021 transfervrij ingelijfd na een avontuur in Qatar. Mandzukic spande de kroon: in tien optredens in de Serie A maakte hij geen enkel doelpunt. Het werd een bliksembezoek van de aanvaller. In juli liep hij alweer uit zijn contract.

Olivier Giroud
Tien spitsen redden het niet bij AC Milan na het vertrek van Inzaghi. Kan Giroud met die vloek afrekenen? In een oefenwedstrijd met het Franse OGC Nice, waar sinds kort een Nederlandse enclave gevormd is, kopte Giroud uit een vrije trap direct raak. Is de vloek dan eindelijk ten einde?

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Speler Serie A-wedstrijden als nummer 9 Goals
1. Alexandre Pato 4 0
2. Alessandro Matri 15 1
3. Fernando Torres 10 1
4. Mattia Destro 15 3
5. Luiz Adriano 26 6
6. Gianluca Lapadula 27 8
7. André Silva 24 2
8. Gonzalo Higuaín 15 6
9. Krzysztof Piatek 18 4
10. Mario Mandzukic 10 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AC Milan
Meer over AC Milan
Meer O. Giroud
Meer over O. Giroud
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.