De 'vergeten' verjaardag die Yaya Touré voor altijd zal blijven achtervolgen

Reacties

Yaya Touré speelde acht jaar lang voor Manchester City en was een van de hoofdrolspelers in de transformatie van The Citizens tot Engelse topclub. De Ivoriaanse krachtpatser groeide uit tot een clublegende, maar zal ook voor altijd worden herinnerd vanwege een soap die werkelijk niets met voetbal te maken had. Een soap die hem nu, zes jaar na dato, nog altijd achtervolgt.

De 'vergeten' verjaardag die Yaya Touré voor altijd zal blijven achtervolgen
© Pro Shots

Touré werd in zijn tijd in Engeland drie keer kampioen. Hij was erbij toen Sergio Agüero het Etihad Stadium in vuur en vlam zette en verkeerde twee jaar later, in het kampioensjaar 2013/14, in de vorm van zijn leven. Als middenvelder maakte Touré liefst twintig competitiedoelpunten en was hij ook nog eens goed voor negen assists. Daarmee had de middenvelder een enorm aandeel in het winnen van de landstitel. Toch hield hij een vervelend gevoel over aan het seizoen.

Dat had allemaal te maken met een mislukt verjaardagsfeest. Touré werd op 13 mei 1983 geboren en vierde in zijn vierde jaar bij City zijn 31ste verjaardag. De middenvelder was zoals gezegd goud waard geweest voor zijn ploeg en rekende er daardoor misschien wel op dat hij flink in het zonnetje zou worden gezet. Maar dat gebeurde niet. City feliciteerde zijn sterspeler via Twitter en bestelde een taart, maar dat was het dan. Volgens zaakwaarnemer Dimitry Seluk was er zelfs niemand bij City die hem persoonlijk even de hand kwam schudden om hem te feliciteren. 'Yaya is erg verdrietig.'

Volgens Seluk gaf de clubleiding zijn cliënt het gevoel dat hij niet gewaardeerd werd. 'Hij heeft een taart gekregen, maar toen Roberto Carlos jarig was, gaf de voorzitter van Anzhi hem een Bugatti', zei de zaakwaarnemer. 'Ik verwacht niet dat City Yaya een Bugatti geeft, maar het zou toch leuk zijn geweest als iemand hem een hand gegeven had. Dat is toch het minste wat je kan doen als er iemand jarig is en de hele selectie bij elkaar is. Als City hem niet respecteert, dan zal Yaya vertrekken.'

Touré nam in eerste instantie afstand van de uitspraken, maar stuurde niet veel later een tweet de wereld in. 'Alles wat Dimitry gezegd heeft, klopt. Hij spreekt namens mij. Ik zal na het WK een interview geven om alles uit te leggen', schreef Touré. Daarmee leek hij aan te sturen op een vertrek, iets waar City op dat moment absoluut nog niet op zat te wachten. Maar de vrede keerde terug en Touré bleef, zelfs nog vier jaar langer, in Manchester. Het vuur van de verjaardagskaars doofde.

Een punt kwam er echter nooit achter het teleurstellende partijtje. Ieder jaar rond de verjaardag van Touré verschenen er weer berichten over het mislukte feest, dat ook steeds weer een andere wending kreeg. 'We zullen Yaya dit jaar zeker een taart sturen!', grapte City-coach Manuel Pellegrini in mei 2015. Touré had een jaar daarvoor dus ook al gebak gekregen, maar de taart ging een geheel eigen leven leiden. Ook nu, op de 37ste verjaardag van Touré, wordt de Ivoriaan er nog op aangesproken.

'Die verjaardagstaart heeft me behoorlijk beschadigd', zei Touré eerder al tegen The Times. 'Als mensen in Frankrijk of Afrika me zien, vragen ze: wil je taart? Ik was zo gefrustreerd. Ik zei tegen Dimitry dat hij dit niet zo had moeten zeggen en vertelde aan de voorzitter van City dat dit niet mijn uitspraken waren. Mijn fout was dat ik tweette dat alles wat Dimitry zei klopte. De fans lazen dit en gingen slecht over me denken. Dat begrijp ik. Voor dit verjaardagstaart-verhaal accepteerde ik Dimitry's woorden, want ik respecteer hem. Hij heeft me immers heel erg geholpen in mijn loopbaan. Maar hij heeft ook heel wat slechte dingen gedaan. Uiteindelijk werd het gewoon te veel.'

Op het moment van schrijven (12.30 uur) feliciteert City Touré via social media met zijn verjaardag. Wel een beetje laat. We hopen dat de inmiddels gestopte middenvelder er niet te zwaar aan tilt en een mooie dag beleeft.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.