Happy Agüero Day: het absurde en onvergetelijke Premier League-slot

Reacties

Hij maakte 254 goals voor Manchester City, maar alleen al vanwege één treffer hebben de fans Sergio Agüero voor altijd in hun hart gesloten. Het is deze woensdag exact acht jaar geleden dat de Argentijn met een treffer in de blessuretijd The Citizens aan de landstitel hielp.

Happy Agüero Day: het absurde en onvergetelijke Premier League-slot

Niet voor niets koppen de lokale kranten in Manchester woensdag met 'Happy Agüero Day'. Het rode gedeelte van de stad moet deze pagina's maar even overslaan, want Manchester United was op die dertiende mei van 2012 de grote verliezer.

Om talloze redenen is de goal van de Agüero iconisch. Om er twee uit te lichten: de Argentijn zorgde ten eerste voor een van de meest krankzinnige ontknopingen ooit in het voetbal. Bij het ingaan van de blessuretijd leidde Queens Park Rangers nog met 1-2, terwijl Manchester City een zege nodig had om ten koste van Manchester United de landstitel te grijpen. In de tweede minuut van de blessuretijd zorgde Edin Dzeko voor de gelijkmaker, waarna Agüero in de 95ste minuut de bevrijdende 3-2 achter doelman Paddy Kenny knalde.

Ten tweede betekende de landstitel de definitieve doorbraak van Manchester City als topclub. Vier jaar na de overname door de Abu Dhabi United Group en 44 jaar na de laatste landstitel mocht het blauwe gedeelte van de stad weer eens feestvieren. Vele prijzen zouden volgen. Wat door de absurde ontwikkelingen op de laatste speeldag nog weleens wordt vergeten is dat Manchester City zes speeldagen voor de finish van het seizoen 2011/12 nog een achterstand had van acht punten op Manchester United. In het zicht van de haven vielen The Red Devils ten prooi aan wisselvalligheid, waarbij het 1-0 verlies in de derby natuurlijk het meeste pijn deed.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voorafgaand aan de slotdag had Manchester City door het betere doelsaldo alles in eigen hand. Een thuiswedstrijd tegen laagvlieger QPR leek geen onoverkomelijk obstakel en een degelijke zege leek in aantocht nadat de rust werd bereikt met een 1-0 voorsprong dankzij een treffer van Pablo Zabaleta. Na rust sloeg de kampioensstress opeens toe bij The Citizens. Als bij toverslag mislukte bijna alles en Djibril Cissé en Jamie Mackie leken QPR - dat tussendoor Joey Barton verloor met een rode kaart - aan een ultieme stuntzege te helpen.

Leken, want Dzeko en Agüero zorgden alsnog voor een nooit vertoonde euforie in het Etihad Stadium. Bekijk de beelden terug en je krijgt spontaan kippenvel. Van totale desillusie naar een volksfeest binnen enkele tellen: zo verrukkelijk - los van clubvoorkeuren - kan voetbal zijn. 'Het is niet zo dat ik er elke dag nog aan denk, maar wel heel vaak', zegt de Argentijn in gesprek met Sky Sports over de onvergetelijke middag. 'Als iemand het heeft over een goal in de laatste minuut of over QPR, dan schiet het door mijn hoofd.'

Manchester United moest de macht afstaan aan de noisy neighbours, terwijl de ploeg van Alex Ferguson bij het eindsignaal van het duel met Sunderland (0-1 winst) nog virtueel kampioen was. Zo kent elk land zijn bizarre ontknopingen. De Eredivisie had in 2007 zijn driestrijd tussen PSV, Ajax en AZ, Duitsland de bijna-titel van Schalke 04 van 2001, Spanje de wonderlijke ontsnappingen van Barcelona begin jaren negentig en Engeland kent Agüero Day.

Opstelling Manchester City tegen Queens Park Rangers

Hart; Zabaleta, Kompany, Lescott, Clichy; Barry (68. Dzeko), David Silva, Nasri, Touré (46. De Jong); Agüero, Tévez (76. Balotelli)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.