De titel tegen Ajax die na twee jaar lijden naar zo veel meer smaakt voor Van Ginkel

Reacties

Hij staat eindelijk weer op het veld in een groot stadion, maar de tribunes zijn leeg en hij heeft geen ploeggenoten om zich heen. Toch is Marco van Ginkel gelukkig. De middenvelder is na ellenlang blessureleed op de weg terug en hoopt het gevoel van vandaag precies twee jaar geleden ooit nog eens te mogen voelen. De vraag is welke club hem de kans op een comeback gunt.

De titel tegen Ajax die na twee jaar lijden naar zo veel meer smaakt voor Van Ginkel
© Pro Shots

Een gehuurde speler met de aanvoerdersband om zijn arm: het is toch iets dat je niet vaak tegenkomt bij een topclub. Phillip Cocu kende echter geen twijfel toen Luuk de Jong aangaf dat hij zich weer volledig wilde focussen op zijn eigen spel en afstand nam van de rol als kapitein. Cocu schoof de band door naar Van Ginkel, die in de zomer van 2017 begon aan zijn eerste volledige seizoen bij PSV. De middenvelder was in de twee jaar daarvoor steeds voor een halfjaar gehuurd van Chelsea.

Als leider van het elftal beleefde Van Ginkel een heerlijk seizoen. Hij was belangrijk met doelpunten en assists en sloot met PSV de meeste wedstrijden winnend af. De uitwedstrijd bij Ajax (3-0 nederlaag) was een zeldzame domper, maar op 15 april 2018 kregen Van Ginkel en co in de thuiswedstrijd tegen de enig overgebleven concurrent in de titelstrijd dé ultieme kans op revanche. In een rechtstreeks duel zou PSV bij een zege de 24ste landstitel uit de clubgeschiedenis grijpen. Een mooiere kampioenswedstrijd is haast niet denkbaar.

In het Philips Stadion hing een sfeer waarin het voor PSV simpelweg niet mis kon gaan en dat ging het ook niet. Doelpunten van Gastón Pereiro, Luuk de Jong en Steven Bergwijn zorgden voor een 3-0 zege op het negental van Ajax, dat Nicolás Tagliafico en Siem de Jong kwijtraakte met rode kaarten. De vreugde na het laatste fluitsignaal was enorm en als aanvoerder mocht Van Ginkel als eerste PSV'er de kampioensschaal omhoog houden. Het betekende zijn tweede titel in Eindhovense dienst, maar deze was écht van hem. Hij had er nu niet een halfjaar voor gestreden, maar een heel seizoen.

© Pro Shots

Het hoogtepunt in de loopbaan van Van Ginkel was bereikt en smaakte naar meer, veel meer. De middenvelder nam afscheid na de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (0-0) en keerde vol goede moed terug naar Chelsea, klaar om nu eens serieus in aanmerking te komen voor een kans in het eerste elftal van de Engelse topclub. Of misschien kon hij wel een mooie transfer maken. Het noodlot bepaalde echter anders. Van Ginkel raakte opnieuw geblesseerd aan zijn knie, het gewricht dat hem al zo vaak dwarszat, en ontkwam niet aan een operatie. Een maandenlange revalidatie volgde.

Daar bleef het niet bij. Een infectie en nog een medische ingreep zorgden ervoor dat Van Ginkel nu al sinds 6 mei 2018 geen wedstrijd meer heeft gespeeld. Zijn laatste overwinning als profvoetballer is vandaag precies twee jaar oud. 'Ik heb een donkere periode gehad. Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek', maakt Van Ginkel in december al duidelijk tegenover de NOS. Inmiddels is hij van de ergste pijn verlost en kan hij zich weer een beetje voetballer voelen. De coronacrisis zorgt er echter voor dat hij nog even geduld moet hebben.

Trainen doet Van Ginkel wel weer: in zijn eentje, in een leeg Stamford Bridge. Hij hoopt dat hij ooit weer in dit stadion kan spelen met supporters op de tribunes, maar zijn contract loopt af en Chelsea heeft nog niet laten weten of het gebruik wil maken van de optie die in deze verbintenis staat. PSV houdt de situatie in de gaten, zo werd in december al duidelijk. Dat is niet zo gek. In Eindhoven weten ze immers als geen ander wat een fitte Van Ginkel voor een elftal kan betekenen.

© Pro Shots
PSV - Ajax, 15 april 2018

23. 1-0 Gastón Pereiro
38 2-0 Luuk de Jong
54. 3-0 Steven Bergwijn

PSV: Zoet (89. Room); Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Brenet; Pereiro, Hendrix, Van Ginkel; Lozano, Luuk de Jong (55. Ramselaar), Bergwijn (72. Luckassen).
Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Wöber (46. Siem de Jong), Tagliafico; Van de Beek, Ziyech (85. Mazraoui), Schöne; Neres, Huntelaar (69. Dolberg), Kluivert.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.