'De spelers die ik heb gesproken, hebben een voorkeur voor 1-4-3-3'

Reacties

Louis van Gaal is bij zijn presentatie als bondscoach dinsdag kort ingegaan op zijn beoogde speelwijze bij het Nederlands elftal.

'De spelers die ik heb gesproken, hebben een voorkeur voor 1-4-3-3'
© Pro Shots

Van Gaal vertelde dat hij de afgelopen weken al uitgebreid heeft gesproken met vijf spelers. 'Dat waren lange gesprekken. Ik denk niet dat er ooit een bondscoach langer dan een uur met spelers heeft gesproken', zei de zeventigjarige oefenmeester dinsdag in Zeist. Dat ging onder meer ook over de beoogde formatie. Van Gaal sprak zich daar begin juni, vlak voor de start van het EK, nog nadrukkelijk over uit: 'Ik denk dat 1-5-3-2 het beste systeem is. Daarmee is de balans beter dan met 1-4-3-3', zei hij toen in een interview met De Volkskrant.

Hoe staat Van Gaal er nu in? 'De spelers die ik gesproken heb, hebben een voorkeur voor 1-4-3-3', antwoordde de nieuwe bondscoach. 'Ik luister altijd naar mijn spelers, maar ik kijk ook naar de kwaliteiten van de tegenstander en naar de kwaliteiten van mijn eigen selectie; daar pas ik een systeem bij. Dat heb ik mijn hele leven gedaan als trainer en dat heeft de afgelopen dertig jaar ook wel wat succes opgeleverd. Ik ben nog niet zover dat ik al weet ik of ik 1-4-3-3 ga spelen.'

Dat systeem heeft de nodige haken en ogen, legde Van Gaal uit. 'We zitten dun in de keepers en in de linker- en rechterspitsen. Dat zijn nu juist de bouwstenen voor de Hollande School. Als je daar zó dun in zit, kun je eigenlijk al niet meer 1-4-3-3 spelen', stelde de ervaren trainer, die in zijn 25-koppige voorselectie maar vijf aanvallers heeft opgenomen.

Wo 1 sep. 2021

Za 4 sep. 2021

Di 7 sep. 2021

Bekijk hieronder de liveshow van Voetbal International over de presentatie van Louis van Gaal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.