De Roon: 'In Italië is mijn onzichtbare rol veel meer zichtbaar geworden'

Reacties

Hij maakte er kennis met het zoete leven, maar leerde vooral ook hoe voetbal anders wordt beleefd en gespeeld. VI ging voor Italiaanse lessen langs bij Marten de Roon, de geliefde controleur van Atalanta Bergamo.

De Roon: 'In Italië is mijn onzichtbare rol veel meer zichtbaar geworden'

Wat een van de charmes is van het Italiaanse voetbal? De aandacht voor tactiek, het urenlang trainen op patronen. De Roon weet er alles van na anderhalf seizoen bij Atalanta (2015/16 en sinds de zomer van 2017). 'Wij weten precies wat we waar, wanneer en hoe moeten doen. Dat vind ik nou het mooie aan het Italiaanse voetbal. In vergelijking met Nederland wordt er hier veel meer aandacht besteed aan manieren waarop je wedstrijden kunt winnen. In de Eredivisie is het vaak zo dat we trots zijn op onze manier van spelen. We willen domineren, 4-3-3, zestig procent balbezit hebben, verzorgd opbouwen en dan hopen we maar dat we winnen. Bij Atalanta hoeven we in principe de bal niet te hebben. Als druk zetten niet lukt, nou oké, dan zakken we toch in?', aldus de 26-jarige Zuid-Hollander.

De Roon keerde na één seizoen Middlesbrough terug bij Atalanta, de club die hem in 2015 al overnam van SC Heerenveen. De controlerende middenvelder merkt dat in Italië de waardering groter is voor zijn manier van spelen: 'Ik ben een speler die ervoor zorgt dat de ruimtes op het veld kloppen. In Nederland heb je dan een onzichtbare rol, in Italië is mijn onzichtbare rol veel meer zichtbaar geworden. Dat komt doordat ze hier op een andere manier naar voetbal kijken.'

De Roon haalt de aandacht voor Ajacied Frenkie de Jong aan als voorbeeld. 'Prachtige speler, kan ik echt van genieten, maar in Nederland wordt zo'n jongen dan meteen gehypet. Hetzelfde geldt voor Hakim Ziyech. Geweldige voetballer – ik kan het weten, want ik heb met hem gespeeld in Heerenveen. Daar liepen ook Filip Djuricic en Daley Sinkgraven rond, technisch perfecte spelers. Maar ik had het gevoel dat zij konden excelleren doordat ík achter ze speelde. En het leuke is dat ze dat zelf niet zullen ontkennen.'

In het uitgebreide interview in de Eindejaarsspecial van VI, die in de winkels ligt en hier te bestellen is, vertelt De Roon onder meer over zijn liefde voor Atalanta, de kracht van de Serie A en de hoop op een uitnodiging voor Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.