De overdracht van Bayern-icoon Lahm aan zijn erfgenaam

Reacties

Bayern München neemt aan het eind van het seizoen afscheid van Philipp Lahm. Der Rekordmeister hoeft zich volgens VI-redacteur Lentin Goodijk echter geen enkele zorgen te maken over de opvolging van de Duitse clubicoon.

De overdracht van Bayern-icoon Lahm aan zijn erfgenaam

Uit het niets kwam dinsdagavond ineens de mededeling: Philipp Lahm stopt na dit seizoen met voetballen. Duitsland en de rest van de voetbalwereld reageerde geschokt, maar in München heerste er rust. De club hoeft niet wanhopig de op hol geslagen transfermarkt af te struinen voor een vervanger, want die is al in huis. Joshua Kimmich is – of hij het nu wil of niet – in alles de natuurlijke opvolger van de legendarische rechtsachter.

De uiterlijke gelijkenis is treffend. Een vergelijkbare motoriek, korte benen, blond haar en een identiek kapsel. Zonder bril lijken ze van een afstandje inwisselbaar, het verschil: zes centimeter. Beiden debuteerden op 21-jarige leeftijd voor het Duitse elftal met rugnummer 21. Maar de grote overeenkomst zit hem in het voetbalbrein.

Of het nu Pep Guardiola, Joachim Löw of Carlo Ancelotti is. Grote trainers zijn weg van Kimmich, die op de een of andere manier ondanks zijn jonge leeftijd altijd de juiste keuze lijkt te maken. Juist die voetbalintelligentie is wat Lahm zo'n fantastische carrière opleverde. In het huidige voetbal dat steeds meer om fysieke kracht en snelheid draait, bleef Lahm anderhalf decennium moeiteloos overeind, of het nu als rechtsback, linksback of verdedigende middenvelder was. 'Lahm is de meest intelligente speler waar ik ooit mee heb gewerkt', zei Guardiola, die eerder met spelers als Xavi, Andrés Iniesta en Lionel Messi werkte, daar ooit over.

Diezelfde loftrompet stak Guardiola ook over Kimmich: 'Ik houd van deze jongen. Hij heeft absoluut alles.' Kimmich heeft alle kwaliteiten waar de huidige Manchester City-manager waarde aan hecht: hij is multifunctioneel, intelligent, comfortabel aan de bal en speelt altijd met het hoofd. Die voetbalintelligentie, ongeëvenaarde rust aan de bal en spelinzicht zijn precies de kwaliteiten die Lahm zijn indrukwekkende carrière brachten. De vergelijking met zijn aanvoerder is dan ook onontkoombaar, ook al hoeft dat van Kimmich zelf niet zo. 'Philipp is de beste rechtsback ter wereld, ik kom pas net kijken.'

Hij gaf tevens al eens aan ook een rol op het middenveld te ambiëren, maar gezien de personele overbezetting op die positie en de naderende onderbezetting rechts achterin, lijkt Kimmich niet te kunnen ontsnappen aan de erfenis van zijn voetbalkloon. De uitspraken van Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge onderstrepen dat. 'Zoals jullie op het EK hebben gezien hoeven wij niet op zoek naar een rechtsback. Joshua speelde geweldig en is de ideale opvolger van Lahm. Hij zal zijn weg naar de top vinden en die gaat hij bij ons doorlopen', aldus de voorzitter in augustus.

Zaterdag (15.30 uur) begint tegen FC Ingolstadt 04 de afscheidstournee van Lahm en wordt er weer een stapje gezet in de overdracht. Bij het Duitse nationale elftal is die overdracht inmiddels voltooid, bij Bayern zal dat nog een half jaar duren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.