De nieuwe Diego Costa moet Griezmann bevrijden

Reacties

Voor Antoine Griezmann is de periode van de eenzaamheid voorin weer aangebroken bij Atlético Madrid. Diego Costa staat drie maanden aan de kant, waardoor de zoektocht naar een vervanger is begonnen. Alle vingers wijzen naar El Toro.

De nieuwe Diego Costa moet Griezmann bevrijden

Hoe zwaar Griezmann het heeft zonder echte targetman werd in de eerste helft van vorig seizoen wel duidelijk bij Atlético. De linkspoot scoorde toen in La Liga slechts vijf keer. Pas met de van Chelsea teruggehaalde Costa als bliksemafleider in zijn zone kwam de Fransman vervolgens weer los. Niet voor niets wordt er bij het nationale elftal van de Fransen ook gespeeld met Olivier Giroud als targetman. Niet omdat de geroutineerde spits nou zoveel scorend vermogen heeft, maar vooral omdat hij de spelers dicht rond de spitspositie beter laat spelen door te combineren, te duelleren en ruimtes te creëren. De rol van Costa bij Atlético is daar vergelijkbaar mee en die functie is nu vacant door de blessure van de Braziliaan. De aanvaller gaat deze week in zijn geboorteland onder het mes en is zo'n drie maanden niet beschikbaar.

Het probleem voor Diego Simeone is dat er geen tweede type Costa van niveau is. Zomeraankoop Nikola Kalinic – zeven La Liga-optredens, nul goals – heeft nog geen moment overtuigd en Ángel Correa heeft een totaal ander profiel. Overigens moeten de prestaties van Costa ook niet worden overdreven. Het is enigszins onder de radar gebleven dat de vechtersbaas sinds zijn terugkeer bij Atlético maar vier keer gescoord heeft in 26 competitiewedstrijden. Ook voor een spits die niet per se afgerekend wordt op zijn goals een wel erg povere balans. De opstelsom van factoren maakt de tocht van Atlético naar de transfermarkt deze winter logisch.

Volgens zowel Marca als AS is Maximiliano Gómez de topkandidaat. De 22-jarige Uruguayaan past perfect in de profielschets. In eigen land krijgt hij vanwege zijn duelkracht al snel de bijnaam El Toro. De Stier heeft zich bij Celta de Vigo in anderhalf jaar tijd bewezen als niet alleen een sterke, maar vooral ook complete spits. Gerekend sinds zijn entree in La Liga hebben alleen Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Cristhian Stuani, Iago Aspas en Luis Suárez vaker gescoord dan Gómez. Eerder dit seizoen was hij met een goal en assist nog de uitblinker bij de 2-0 zege op Atlético.

Speler Goals
Lionel Messi (Barcelona) 43
Luis Suárez (Barcelona) 34
Cristhian Stuani (Girona) 32
Iago Aspas (Celta de Vigo) 32
Cristiano Ronaldo (Real Madrid, enkel 2017/18) 26
Maxi Gómez (Celta de Vigo) 24

Het halen van Gómez is een prachtig voorbeeld van het vakmanschap van de leiding bij Celta de Vigo. De club die het dit seizoen nog teleurstellend doet als nummer dertien van de ranglijst onderscheidt zich in Spanje al jaren met creatief transferbeleid. Felipe Miñambres verdient daar nu de complimenten voor, hij borduurt voor op het werk van zijn voorganger Miguel Torrecilla. Onder andere op de Deense markt heerst Celta, door Pione Sisto en Stanislav Lobotka (ex-Ajax) voor zes miljoen euro en vijf miljoen euro op te pikken bij respectievelijk FC Midtjylland en Nordsjaelland op te pikken. De twee zijn nu een veelvoud daarvan waard.

De verkoop van Gómez gaat voor Celta sowieso een nieuw clubrecord opleveren. De afmaker is voor vier miljoen euro opgepikt bij Defensor Sporting, terwijl er nu bedragen van veertig tot vijftig miljoen euro genoemd worden voor de spits die ook gevolgd wordt door tal van Premier League-clubs. Gómez is daarmee het juweeltje van de creatiefste club van Spanje, waar de grootste uitgaande transfer in de geschiedenis die van Nolito naar Manchester City is. Hij vertrok in 2016 voor achttien miljoen euro.

Atlético snakt met het oog op de titelrace ook echt naar een impuls. Door het gemors van de concurrentie valt de schade nog reuze mee, met een achterstand van slechts drie punten op koploper Barcelona. Dat terwijl de ploeg van Diego Simeone maar zes van de veertien duels heeft gewonnen. Scoren is het grote probleem: achttien goals in deze fase van het seizoen is zelfs voor Atlético-begrippen erg mager. De tijd is rijp voor El Toro.

Bekijk via onderstaande link het volledige programma in Spanje

Atlético Madrid
Atlético Madrid
3 - 0
Alavés
Alavés
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.