De Nederlandse ijzers in het Europa League-vuur: van Dost tot Van Buren

Reacties

De Nederlandse clubs hebben dit seizoen geschitterd door afwezigheid in de Europa League. Het laat onverlet dat er wel Nederlandse successen kunnen komen op dit Europese podium.

De Nederlandse ijzers in het Europa League-vuur: van Dost tot Van Buren

Twee Nederlandse trainers in buitenlandse dienst azen op een Europees succes. Peter Bosz staat aan de vooravond van zijn Europese debuut als coach van Bayer Leverkusen, dat donderdag het Russische Krasnodar ontvangt.

Marcel Keizer stroomde ook later in bij Sporting Portugal. De vijftigjarige coach heeft donderdag tegen Villarreal een eer hoog te houden, want zijn ploeg won de eerste twee Europese duels onder zijn leiding met duidelijke cijfers. Keizer heeft voor een vervolg van die reeks zijn hoop mede gevestigd op Bas Dost. De goalgetter scoorde in de twee Europa League-duels die hij speelde één keer.

Dost is een van de tien Nederlandse spelers die zich nog mag laten zien op het Europa League-podium. Quincy Promes heeft van de Nederlandse spelers in dit toernooi de meeste minuten gemaakt. De Oranje-international speelde 524 minuten voor Sevilla. Eintracht Frankfurt, dat Shakhtar Donetsk als volgende opponent wacht, heeft twee Oranje-componenten binnen de gelederen; Jonathan de Guzman en Jetro Willems.

Voor het Nederlandse drietal van Club Brugge is het duel met Red Bull Salzburg een eerste kennismaking in het huidige seizoen met de Europa League, waarvoor de ploeg van Ruud Vormer, Stefano Denswil en Arnaut Danjuma zich plaatste als nummer drie in de Champions League-groepsfase. Ook Internazionale, met Stefan de Vrij als Oranje-element, liep die route. Hetzelfde geldt voor Ryan Donk die met Galatasaray in 2019 een stapje lager jaagt op Europees succes.

Mick van Buren heeft ook nog zicht op een Europees succes. De aanvaller, die in de eerste seizoenshelft door een beenbreuk de rol van toeschouwer moest aannemen, krijgt mogelijk zijn eerste Europese minuten van het seizoen in het shirt van Slavia Praag. RC Genk is donderdag de tegenstander. Ferdi Kadioglu is niet ingeschreven door Fenerbahçe, zoals Sporting Luc Castaignos buiten de Europa League-selectie heeft gelaten.  

Club Speler(s)
Galatasaray Ryan Donk
Sevilla Quincy Promes
Slavia Praag Mick van Buren
Internazionale Stefan de vrij
Sporting Portugal Bas Dost
Eintracht Frankfurt Jonathan de Guzman, Jetro Willems
Club Brugge Stefano Denswil, Ruud Vormer, Arnaut Danjuma
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.