'De Liverpool-smoesjes' die Real Betis het ultieme zomerkoopje bezorgden

Reacties

Wie anderhalf jaar geleden had gezegd dat Real Betis er deze zomer voor zo'n twintig miljoen vandoor zou gaan met Nabil Fekir, was voor gek verklaard. Niet in de laatste plaats door de Spaanse club en de Franse aanvaller zelf. Toch is het zo ver gekomen, tot grote vreugde van Los Verdiblancos. Fekir toont zich tot nu toe een betrouwbare bouwsteen in een wat weifelend gestarte renovatie.

'De Liverpool-smoesjes' die Real Betis het ultieme zomerkoopje bezorgden
Real Betis Sevilla
Real Betis Sevilla
1 - 1
Getafe
Getafe

Het is zaterdag 9 juni 2018, iets voor acht uur 's avonds. In de kleedkamer van de Franse nationale ploeg kijkt Nabil Fekir nog maar eens op zijn telefoon. Het is een goed uur voordat Les Bleus gaan beginnen aan hun uitzwaaiwedstrijd tegen de Verenigde Staten, voorafgaand aan het WK in Rusland. Wát een dagen heeft hij achter de rug. Al weken gonst het van de geruchten over zijn transfer naar Liverpool, nu leek het er dan toch echt van te gaan komen. Sterker nog: Fekir heeft zijn eerste interview voor het clubkanaal al gegeven. Geheim is dat niet meer, aangezien er een screenshot van dat interview is uitgelekt op social media. Het was enkel nog wachten op de bevestiging, daarna zou Fekir niet als speler van Olympique Lyon, maar als Liverpudlian afreizen naar het WK. Maar iets zit er niet goed, hij voelt het.

Dan, rond acht uur 's avonds, licht zijn telefoon plotseling op. Wat hij leest, stemt Fekir droevig. Een paar minuten later maakt Lyon het zojuist aan hem gemelde nieuws ook via de eigen website wereldkundig. 'Olympique Lyon heeft de onderhandelingen met vertegenwoordigers van Nabil Fekir en Liverpool zaterdagavond om 20.00 uur afgebroken. Hoewel de transfer van Fekir het hoofddoel was van Liverpool en meerdere andere clubs concrete interesse hebben getoond, kunnen we met trots melden dat Fekir ook volgend seizoen bij Lyon speelt', zo luidt het statement.

Het uitgelekte screenshot van het eerste (en enige) Liverpool-interview van Nabil Fekir.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Trots is niet het gevoel dat overheerst bij Fekir, die er met zijn hoofd niet helemaal bij is als hij zich - met zijn landgenoten - naar buiten begeeft voor de warming-up. Hij begint als reserve, en heeft dus alle tijd om na te denken over wat er mis is gegaan. Liverpool stond op het punt om zo'n 65 miljoen voor hem over te maken naar Lyon, 65 miljoen! Hij poseerde al in het clubtenue, had een rugnummer gekozen, was volledig akkoord over de persoonlijke voorwaarden en onderging een medische keuring. Waar is het dan in vredesnaam mis gegaan? Een antwoord vindt hij die avond niet.

'En wil je het eerlijke verhaal weten? Ik heb nog steeds geen idee, ik zweer het', vertelde Fekir onlangs aan L'Equipe, vijftien maanden na zijn afgeketste droomtransfer en ruim drie maanden nadat zijn beoogde nieuwe club de Champions League won. Een officieel statement van Liverpool kwam er nooit, de Engelsen doen alsof er nooit sprake is geweest van een aanstaande transfer. Wel dook de reden van het afketsen op: Liverpool zou bij de medische keuring knieproblemen hebben ontdekt. Een blessure uit 2015 zou dusdanig veel schade hebben veroorzaakt, dat The Reds het niet aandurven, zo liet onder meer zijn ex-zaakwaarnemer Jean-Pierre Bernes weten.

Leugens
Fekir lacht om die uitleg. 'De medische tests die ik destijds op Clairefontaine (het hoofdkwartier van de nationale ploeg, red.) onderging, hadden een kraakheldere uitkomst: mijn knie is perfect in orde, niemand had het tijdens die tests over mijn knie, er zijn totaal geen problemen. Liverpool is gewoon gaan zoeken naar een reden om van de transfer af te zien en willen iedereen laten geloven dat het kwam door een knieblessure. Onzin, ze hebben gewoon gezocht naar smoesjes. Er zijn sowieso heel veel leugens verteld.'

De manier waarop Fekir zich herpakte na zijn uiteengespatte droom, laat zich het best omschrijven als 'met ups en downs'. Op het WK kwam hij in zes van de zeven wedstrijden in actie, zij het allemaal kort als invaller. Na het veroveren van de wereldtitel meldde hij zich weer bij Lyon, met negen competitiegoals had de aanvoerder een (zeker in vergelijking met zijn achttien goals van een jaar eerder) bescheiden aandeel in de derde plaats in de Ligue 1 en daarmee uiteindelijk directe plaatsing voor de Champions League. Ook was er meer dan eens onrust rondom de aanvaller, die bijvoorbeeld eens van de training werd gestuurd na een opstootje en daarop even zijn basisplek kwijtraakte.

De koek bij Olympique Lyon was afgelopen seizoen wel op voor Nabil Fekir.
De koek bij Olympique Lyon was afgelopen seizoen wel op voor Nabil Fekir.

Dat hij afgelopen zomer een stap zou gaan maken, dat zat er dik in. De koek was wel op in Lyon. Dat het uiteindelijk Real Betis was dat dankzij een bescheiden bedrag van twintig miljoen met hem aan de haal ging, was een stuk verrassender. De nummer tien van het vorige La Liga-seizoen raakte smaakmaker Giovani Lo Celso kwijt aan Tottenham Hotspur, maar wilde aan de torenhoge ambities (van de Spaanse middenmoot doorstoten naar de Champions League) eigenlijk niets veranderen.

De hoop is voor een groot deel gevestigd op topaankoop Fekir. De eerste competitiewedstrijd (een 1-2 thuisederlaag tegen Real Valladolid) was voor hemzelf en zijn nieuwe ploeggenoten een forse domper, maar met een prima optreden op bezoek bij Barcelona maakte Fekir (tijdens de 5-2 nederlaag nog wel de maker van de verrassende 0-1) al heel wat meer indruk. Door twee weken geleden de winnende te maken in het thuisduel met Leganes (2-1) weten ze het bij de tweede club van Sevilla zeker: Fekir is een absolute aanwinst.

Met een vijftiende plek blijven de prestaties nog flink achter bij de ambities, maar de komende periode lijkt ideaal om een flinke inhaalslag te maken. Zondag komt Getafe naar het Estadio Benito Villamarín, tot eind oktober staan vervolgens wedstrijden tegen Osasuna, Levante, Villarreal, Eibar, Real Sociedad, Granada en Celta de Vigo op het programma.

Speelronde 4 in La Liga


Vr 13 sep. 2019

Za 14 sep. 2019

Zo 15 sep. 2019

LaLiga

Stand LaLiga 2019/2020

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Real Madrid
38
26
9
3
70-25
+45
87
2
Barcelona
38
25
7
6
86-38
+48
82
3
Atlético Madrid
38
18
16
4
51-27
+24
70
4
Sevilla
38
19
13
6
54-34
+20
70
5
Villarreal
38
18
6
14
63-49
+14
60
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Betis
Meer over Real Betis
Meer N. Fekir
Meer over N. Fekir
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.