De Ligt staat voor indrukwekkende mijlpaal in Klassieker

Reacties

Hij wordt in augustus pas twintig jaar oud, maar Matthijs de Ligt kan woensdag al zijn honderdste officiële wedstrijd voor Ajax spelen. De Amsterdammers gaan dan op bezoek bij aartsrivaal Feyenoord voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.

De Ligt staat voor indrukwekkende mijlpaal in Klassieker

Het is een indrukwekkende mijlpaal voor een speler die pas negentien jaar oud is, maar tegelijkertijd past het wel bij de loopbaan van De Ligt. De geboren Leiderdorper ging immers ook al de geschiedenis in als - onder meer - de jongste naoorlogse Oranje-debutant, de jongste aanvoerder van Ajax in de clubhistorie en de jongste speler die in actie kwam in een Europese finale (tegen Manchester United).

De Ligt was zeventien toen hij die laatste mijlpaal in zijn 23ste officiële wedstrijd voor Ajax bereikte, nog geen twee jaar later gaat hij de honderd aantikken. 'Dat is ongekend, dat een speler zich zo snel ontwikkelt en sterkhouder is. Sterker nog: hij is aanvoerder', zei Ajax-trainer Erik ten Hag op het clubkanaal. 'Als je op deze leeftijd al tot de club van honderd behoort, geeft aan dat hij een echte Ajacied is.'

Ten Hag roemt de ontwikkeling van De Ligt, die al voor zijn twintigste is uitgegroeid tot sterkhouder van Ajax en het Nederlands elftal en kan rekenenen op de belangstelling van de voltallige internationale top. 'Het is een prachtige carrière, maar nog een heel prille. Er kunnen nog heel veel mooie jaren volgen', weet de Ajax-coach. 'Hij heeft een fantastisch mooie carrière in het vooruitzicht.'

Seedorf
Het is wellicht nog wat vroeg, maar die toont wat betreft wel enige gelijkenissen met die van Clarence Seedorf. De Ligt ging in september 2016 al de boeken in als de jongste scorende Ajacied na Seedorf met zijn doelpunt in het bekerduel met Willem II en zou de club komende zomer net als de meervoudig Champions League-winnaar al vóór zijn twintigste met een tas vol internationale ervaring kunnen verlaten.

Of De Ligt net zo'n succesvolle clubcarrière als Seedorf krijgt is natuurlijk afwachten, in één opzicht heeft hij de oud-speler van Real Madrid en AC Milan al afgetroefd. De voormalige middenvelder vertrok in de zomer van 1995, enkele maanden na zijn negentiende verjaardag, naar Sampdoria. De teller van Seedorf bleef daardoor steken op negentig officiële duels voor Ajax. De Ligt is hem in dat opzicht al voorbij.

Smullen van oude helden in aanloop naar clash Feyenoord-Ajax
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.