De Jong prijst zich gelukkig met Leipzig-vergelijking Advocaat

SC Cambuur moest het doen met de complimenten na de zware bekeravond voor Feyenoord in Leeuwarden. Trainer Henk de Jong was trots.

De Jong had genoten. Natuurlijk het resultaat (1-2) was er niet naar, want voor Cambuur is het bekeravontuur alweer voorbij. Maar vanuit het Feyenoord-kamp kreeg hij lof toegezwaaid. 'Ik vind het wel mooi. Steven Berghuis komt na afloop bij me en zegt: "Jezus, wat voetballen jullie, niet normaal." En dan komt Dick Advocaat daarachteraan met "je lijkt wel Leipzig".'

De Jong moest het doen met alleen de complimenten. 'We waren net niet goed genoeg. We waren wel negentig minuten lang baas op het veld, ook tactisch. Dat vinden we ook zo leuk', zei de trotse trainer. 'Weet je wat ook leuk is: met de bal onder de voet staan tot Nicolai Jørgensen eraan komt en dan de bal wegschieten.'

'Feyenoord heeft gewonnen met een buitenproportionele Berghuis, maar wij hadden verdiend te winnen', stelde De Jong. 'We hebben de kansen ook gehad. We hebben die niet benut en dan verlies je en dat is terecht. Natuurlijk baal ik hiervan, maar ik ben al weer verder met dit ploeggie.' Komend weekend wacht de lastige wedstrijd tegen Excelsior.

Advocaat zag op zijn beurt zijn ploeg met name in de eerste helft worstelen. 'Ik snap wel waarom Cambuur zo hoog staat in de Keuken Kampioen Divisie. Zij speelden met strijd, beleving en goed voetbal', aldus de Feyenoord-trainer. 'De tweede helft was goed en uiteindelijk gaat het om het resultaat. Na negentig minuten staat de goede eindstand op het bord, maar in de eerste helft hebben we het niet goed gedaan.'

Toornstra: 'Hebben fases gehad waarin we dit soort duels zouden verliezen'