De Jong kroont zich tot kopgoal-koning, drukke middag De Ligt

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op Ajax - PSV, aan de hand van enkele opvallende cijfers en feiten.

De Jong kroont zich tot kopgoal-koning, drukke middag De Ligt
Ajax
Ajax
3 - 1
PSV
PSV

• Ajax wist voor de tweede keer deze eeuw drie keer te scoren in opeenvolgende thuisduels met PSV in de Eredivisie, dat was ook in 2008/09 en 2009/10 het geval.

• De laatste drie rode kaarten die Ajax pakte in de Eredivisie incassseerden de Amsterdammers tegen PSV. Ajax pakte vaker rood tegen PSV dan tegen ieder ander team in de Eredivisie (tien keer), maar wist wel voor het eerst een Eredivisieduel van PSV te winnen waarin het een rode prent kreeg.

Ajax noteerde een passnauwkeurigheid van 72,4 procent tegen PSV: in totaal waren 304 van de 420 passes succesvol. Dat was het laagste percentage voor de Amsterdammers in een Eredivisiewedstrijd sinds oktober 2017, toen noteerden ze 69,7% tegen Feyenoord.

Slechts één buitenlandse speler (David Loggie, twintig) benutte meer strafschoppen in de Eredivisie dan Dusan Tadic (negentien). De Serviër passeerde daarmee Luis Suárez en Lasse Schöne (beiden achttien).

Matthijs de Ligt kwam tot tien uitverdedigende acties tegen PSV, slechts eenmaal kwam de verdediger tot een hoger aantal in een Eredivisiewedstrijd. Dat was tegen PEC in februari 2018 (elf). Wel kwam De Ligt twee keer eerder tot tien uitverdedigende acties.

PSV incasseerde dit Eredivisieseizoen zes doelpunten in de toppers tegen Ajax en Feyenoord, het hoogste aantal voor de Eindhovenaren in een competitieseizoen sinds 2014/15 (toen negen goals).

PSV won slechts 45,8 procent van de persoonlijke duels tegen Ajax (54 van de 118), het laagste percentage voor de Eindhovenaren in een Eredivisieduel dit seizoen.

Daniel Schwaab werd de eerste speler dit seizoen met een eigen doelpunt én een veroorzaakte strafschop in een Eredivisieduel. Hij is de eerste die dit deed tegen Ajax sinds Ryan Sanusi in oktober 2017 namens Sparta.

Angeliño was de PSV-speler met de meeste balcontacten (84), gecreëerde kansen (vijf), uitverdedigende acties (zeven), intercepties (vier), tackles (vier) en balheroveringen (negen). Daarnaast had hij het hoogste percentage gewonnen duels (77,8%) bij de Eindhovenaren.

Luuk de Jong kwam vijftig keer tot scoren met zijn hoofd in de Eredivisie. Sinds zijn debuut maakte geen enkele andere speler meer dan 25 kopgoals in de Eredivisie.

'Ik heb, net als Van Bommel, de indruk dat het wel goed zit bij PSV'
'Ajax moet niet te euforisch worden, PSV heeft alles nog in eigen hand'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.