Keuzes Van Bommel werpen vragen op

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Marco Timmer over de keuzes van PSV-trainer Mark van Bommel. 

Keuzes Van Bommel werpen vragen op

Als Ajax-PSV één ding heeft geleerd, dan is het wel dat Mark van Bommel kampioen moet worden. Een winnende trainer met de landstitel op zak heeft immers altijd gelijk. PSV verloor de kraker met 3-1, maar heeft nog steeds twee punten voorsprong en alles in eigen hand. Het duel met de Amsterdammers wierp echter wel de nodige vragen op.

Bijvoorbeeld waarom Van Bommel direct na de 1-1 van Luuk de Jong in de 58ste minuut niet wisselde. Door de rode kaart van Noussair Mazraoui, luttele seconden eerder, was Ajax namelijk rijp voor de definitieve knock-out. Een voorsprong van acht punten had welhaast zeker het 25ste kampioenschap van PSV betekend.

De koploper speelde tot de gelijkmaker met drie controleurs op het middenveld. Maar doordat Ajax in ondertal moest zien te winnen om zicht te houden op de titel, werden de ruimtes steeds groter. Het team van Van Bommel had op dat moment duidelijk behoefte aan een creatieve middenvelder die goed tussen de linies zou kunnen spelen en de aanvallers nog beter zou bedienen.

Met Gastón Pereiro, Érick Gutiérrez en Mohammed Ihattaren heeft Van Bommel die voetballers in zijn selectie. De trainer deed echter niets. Pas na de 2-1 van Dusan Tadic in de 72ste minuut wisselde hij Michal Sadilek. Niet voor een offensieve middenvelder, maar voor aanvaller Donyell Malen. Ajax-coach Erik ten Hag bracht drie extra verdedigers in, waarna PSV niet veel verder kwam dan het pompen van lange ballen op Luuk de Jong.

De keuze van Van Bommel het duel te beginnen met Pablo Rosario, Jorrit Hendrix én Sadilek is nog te begrijpen. De laatste moest het gevaar Frenkie de Jong beteugelen en de jonge Tsjech is verdedigend taakbewuster dan bijvoorbeeld Pereiro. Dat met die zet echter direct voetballend vermogen werd ingeleverd, nam Van Bommel op de koop toe, omdat niet verliezen ook goed genoeg was geweest. Met dat uitgangspunt had hij Gutiérrez echter wél goed kunnen gebruiken.

De Mexicaan is van origine een controlerende middenvelder, terwijl hij met zijn inzicht en techniek voor dezelfde creatieve impulsen als Pereiro had kunnen zorgen. Maar Guti kwam, op een korte fase voor de winterstop na, dit seizoen in de plannen van Van Bommel amper voor.

Als PSV kampioen wordt, is er straks niemand die zich daar druk om maakt. Maar de coach weet ook dat als de titel wordt verspeeld, de club een mislukt seizoen heeft. Dat is een prijsloos jaar in Eindhoven namelijk altijd. De kritiek zal zeker op gang komen en Van Bommel zal lastige vragen moeten beantwoorden. Bijvoorbeeld waarom hij Guti, een Mexicaans international voor wie PSV acht miljoen euro neertelde, nauwelijks heeft gebruikt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.