De Jong en Cocu balen van eerste helft: 'Rode kaart kantelpunt'

Met drie doelpunten had Luuk de Jong zaterdag een riant aandeel in de derde achtereenvolgende competitiezege die PSV na de winterstop boekte. De aanvalsleider van de Eindhovenaren erkende na de 4-0 overwinning op PEC Zwolle dat de rode kaart van Mickey van der Hart zijn team in het zadel hielp.

'De rode kaart was het kantelpunt, het was ook lekker dat we daarna nog voor rust op 1-0 kwamen', vertelde De Jong voor de camera van FOX Sports. 'Na rust konden we lekker doordrukken.' Het was de spits zelf die de openingsgoal forceerde nadat invaller-doelman Mike Hauptmeijer zich verkeek op een hoekschop. 'Ik loer vaker bij de tweede paal. Als de keeper onder de bal doorgaat, is het heel moeilijk te verdedigen.' PSV maakte vóór de rode kaart weinig indruk, zo erkende De Jong. 'We kunnen veel beter, we speelden heel slordig. In de tweede helft was het anders tegen tien man.'

In de eerste 21 speelrondes veroverde PSV liefst 55 punten, een zeldzame score. 'We zijn bezig aan een goede reeks en staan nu tien punten voor, dit is wat we willen. Nu is het afwachten wat er morgen gebeurt', refereerde De Jong aan de thuiswedstrijd van Ajax tegen NAC Breda.

Vertrouwen
Vanzelfsprekend was PSV-trainer Phillip Cocu blij met zijn aanvalsleider. 'Luuk is altijd belangrijk geweest voor ons, ook op de momenten dat hij niet de goals maakte. Drie doelpunten zijn heel lekker voor zijn vertrouwen.' Cocu erkende in gesprek met de NOS dat PSV in de eerste helft 'onder de maat speelde'. 'We speelden onrustig en maakten slechte keuzes. In de tweede helft herstelden we ons en was er veel diepgang in het team. Zo hebben we het publiek wat geboden.'

PSV vervolgt de competitie woensdag met een thuiswedstrijd tegen Excelsior en gaat volgende week zaterdag op bezoek bij Sparta Rotterdam.

Zoet kritisch ondanks overwinning: 'Het moet echt beter'