De historische avond van Haaland in zeven krankzinnige stats

Reacties

Erling Haaland was dinsdagavond niet te stoppen. De Noorse spits was binnen een uur vijf keer trefzeker in het Champions League-duel met RB Leipzig. Zijn prestatie uitgedrukt in zeven statistieken.

De historische avond van Haaland in zeven krankzinnige stats
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
7 - 0
RB Leipzig
RB Leipzig

• Haaland is de derde speler die vijf keer scoort in één Champions League-wedstrijd. Lionel Messi deed dat in 2012 tegen Bayer Leverkusen en ook Luiz Adriano bokste dat ooit voor elkaar. Namens Shakhtar Donetsk maakte de Braziliaan in 2014 vijf treffers in een poulewedstrijd tegen BATE Borisov.

• Haaland heeft nu dertig doelpunten gemaakt in 25 Champions League-wedstrijden. Dat is gemiddeld 1.2 goals per wedstrijd. De Noor is de jongste speler (22 jaar, 236 dagen) ooit die de grens van dertig treffers heeft bereikt. Daarnaast lukte het niemand om de dertig doelpunten in minder dan 25 wedstrijden te behalen. Het record stond op naam van Ruud van Nistelrooij, die daar 34 duels voor nodig had.

• De drie doelpunten in de eerste helft tegen RB Leipzig, betekenden voor Haaland alweer zijn vijfde hattrick dit seizoen. Eerder waren Wolverhampton Wanderers, Manchester United, Nottingham Forest en Crystal Palace al de sigaar. De laatste keer dat een Premier League-speler vijf hattricks in een seizoen maakte, was in 2016/17 (Harry Kane).

Haaland is de Most Valuable Player van Europa en staat op eenzame hoogte. Zijn doelpunten en assists van de competitie en de Champions League bij elkaar opgeteld, komen uit op 43. Uit de topvijfcompetities komen alleen de sterren van Paris Saint-Germain enigszins in de buurt. Lionel Messi staat op 34, Kylian Mbappé op 32 en Neymar op 28. Ook Mohammed Salah staat op 28, Khvicha Kvaratskhelia op 26 en Victor Osimhen en Robert Lewandowski op 25.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Haaland werd uitgeroepen tot de Man of the Match tegen Leipzig. De spits had dertig balcontacten en nam het vijandelijke doel acht keer onder vuur. Alle acht pogingen waren tussen de palen en vijf daarvan leverden een treffer op. Zijn Expected Goals-waarde lag op 2.76. Haaland had een slagingspercentage van 100 procent in zijn dribbels (2) en won 100 procent van zijn luchtduels (3).

• In de historie van de Champions League hebben slechts twee spelers meer dan tien doelpunten in één seizoen gemaakt voor twee verschillende clubs. Robert Lewandowski was tot aan dinsdag de enige die dat lukte. Hij maakte zijn treffers voor Borussia Dortmund (17) en Bayern München (69). Haaland is daar nu bij gekomen (15 voor Dortmund en 10 voor Manchester City).

Onlangs stonden we al stil bij de ongekende doelpuntenproductie van Erling Haaland:

• Tot slot verbrak Haaland dinsdagavond een 94 jaar oud clubrecord. Tommy Johnson maakte in het seizoen 1928/29 liefst 38 doelpunten voor Manchester City. Dat record heeft Haaland nu verbroken (39). Met als klein detail dat het seizoen van Haaland nog maximaal 19 wedstrijden duurt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.