De Graafschap dankzij rood en penalty voorbij Jong Ajax

De twee belofteteams die maandagavond in actie kwamen in de Jupiler League hebben wisselend succes geboekt. Jong Ajax verloor in eigen huis met 2-1 van De Graafschap, terwijl Jong PSV in een dramatische ambiance won van MVV Maastricht: 3-2.

Jong Ajax - De Graafschap 1-2
Jong Ajax moest, vanwege interlandverplichtingen van veel spelers, met een op zeven plaatsen gewijzigd team ten opzichte van vorige week aantreden. Toch stonden er nog altijd enkele bekende namen zoals Kenneth Vermeer, Tobias Sana en Lesley de Sa in het veld. Ook de 18-jarige Chinees Cheng-Kuai Wang, die onlangs in Amsterdam neerstreek, startte.

Nadat de eerste kansen voor de bezoekers uit Doetinchem waren geweest, kwamen de beloften op 1-0. Een inzet van buiten de zestien werd door doelman Jasper Heusinkveld niet goed verwerkt, waardoor Sam Hendriks kon binnenschieten. De spits speelde vorig seizoen nog voor de A1 van De Graafschap en maakte zijn eerste treffer in het betaald voetbal.

Jong Ajax leek de voorsprong tot de rust vast te gaan houden, maar daar dacht Anco Jansen anders over. De veelbesproken middenvelder, die lang in conflict lag met de club, strafte balverlies van De Sa af en klopte Vermeer in de korte hoek.

Na rust stoomde De Graafschap door, al had het daar de hulp van rechtsback Derwin Martina, die sowieso geen sterke indruk maakte, voor nodig. Martina liep De Graafschap-aanvaller Tim Vincken onderuit in het strafschopgebied en kreeg rood waarna Piotr Parzyszek de strafschop benutte.

Vervolgens was Ajax in het vervolg nog een paar keer dicht bij de gelijkmaker, maar De Graafschap hield stand. Het stijgt daardoor naar de vijfde plaats in de Jupiler League, Jong Ajax blijft zeventiende.

Jong PSV - MVV Maastricht 3-2
In een leeg Jan Louwers Stadion, er waren nog geen honderd betalende bezoekers, kende Jong PSV een uitstekende start van de wedstrijd. Ruben Bentancourt en tot twee keer toe Mohamed Rayhi kregen uitstekende mogelijkheden, maar verzuimden de thuisclub op voorsprong te zetten.

Tegen de verhouding in zette Tom Van Hyfte MVV wél op voorsprong. Jong PSV bleef het initiatief houden, maar bleef ook kansen missen. In de 71ste minuut was het toch raak. Thomas Horsten schoot schitterend raak. En vier minuten later stond het al 2-1. Menno Koch maakte hem, net nadat Van Hyfte een enorme kans gemist had namens MVV.

Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers via Maic Sema op gelijke hoogte. Maar de drie punten bleven in Eindhoven, aangezien invaller Alexander Jakobsen in de 88ste minuut uit de kluts de eindstand bepaalde op 3-2.

Jong PSV neemt door de zege de twaalfde plaats over van MVV Maastricht. De Eindhovenaren hebben 22 punten uit zestien wedstrijden, terwijl de Limburgers één punt minder hebben. Ook doet Jong PSV nog volop mee voor de tweede periodetitel. Ze staan op zestien punten uit zeven duels, net zoals FC Dordrecht (dat de eerste periode al won) en Sparta Rotterdam. Mocht Jong PSV de periode winnen is dat alleen goed voor de premie; promoveren of deelnemen aan de play-offs mogen de Eindhovenaren niet.