De carrière van Van der Vaart in tien beelden

Reacties

Rafael van der Vaart besloot achttien jaar na zijn debuut in het profvoetbal er definitief mee op te houden. VI blikt terug op de schitterende carrière van de stylist.

De carrière van Van der Vaart in tien beelden

Op 19 april 2000 maakt Van der Vaart onder trainer Hans Westerhof zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Op bezoek bij FC Den Bosch krijgt hij een basisplaats, met rugnummer 43. Het is geen debuut om over naar huis te schrijven, Ajax ontsnapt immers in Brabant. Het is Richard Knopper die pas laat in de wedstrijd de gelijkmaker produceert: 1-1. Pas een seizoen later (zie foto hieronder) komt Van der Vaart onder Co Adriaanse vaker aan spelen toe.

Twee jaar na zijn debuut in het shirt van Ajax wint Van der Vaart voor het eerst het landskampioenschap met de formatie uit de hoofdstad. In het seizoen 2001/02 is Ajax de beste van Nederland, Van der Vaart speelt dat seizoen 27 competitieduels, waarin hij zeven keer scoort. Ook in 2003/04 (zie foto hieronder) wint de middenvelder (als aanvoerder inmiddels) de titel met Ajax.

Tussen het debuteren voor Ajax en het winnen van de eerste titel zit nog een mooi moment voor Van der Vaart: hij debuteert in Oranje. Op 6 oktober 2001 krijgt hij onder bondscoach Louis van Gaal zijn eerste speelminuten. Hij lost Victor Sikora na ruim een uur af en debuteert zodoende tegen Andorra.

Twee jaar later is een van de meest beladen wedstrijden in de Eredivisie nog geen vijf minuten bezig als Van der Vaart op magische wijze scoort. De 'voorzet' van Nicolae Mitea wordt op acrobatische wijze richting doel gewerkt door Van der Vaart. Doelman Patrick Lodewijks is kansloos en Ajax komt op 1-0. De wedstrijd, gespeeld op 30 november 2003, zou uiteindelijk in een 2-0 zege voor de Amsterdammers eindigen. Van der Vaart nam ook de tweede goal voor zijn rekening.

In totaal zit Van der Vaart twaalf jaar bij Ajax, waarvan vijf bij het eerste elftal. Daarna maakt hij de stap naar Hamburger SV. De Nederlander groeit snel uit tot publiekslieveling in Duitsland en wordt ook aanvoerder van de club. Het is dan ook niet zo gek dat Van der Vaart na zijn vertrek bij HSV terugkeert in 2012.

Tussen zijn vertrek en terugkeer bij HSV speelt Van der Vaart voor twee topclubs. Te beginnen met Real Madrid, waar op dat moment veel Nederlanders spelen. Wesley Sneijder, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooij en Royston Drenthe begroeten Van der Vaart als teamgenoot. Uiteindelijk zou hij maar twee seizoenen bij De Koninklijke spelen.

Tottenham Hotspur is de volgende werkgever van Van der Vaart, de Engelsen besluiten hem in 2010 over te nemen van Real Madrid. De Nederlander vormt een levensgevaarlijk duo met Luka Modric en speelt ook samen met spelers als Gareth Bale, Kyle Walker en Emmanuel Adebayor.

Op 11 juli 2010 is Van der Vaart een van de spelers die in Johannesburg strijdt om de WK-titel. De middenvelder wordt tegen Spanje pas in de verlenging ingebracht, als het nog 0-0 staat. Hoe het afliep hoeft niet nogmaals opgeschreven te worden. Van der Vaart was op vijf eindtoernooien actief: de EK's van 2004, 2008 en 2012 en de WK's van 2006 en 2010.

Van der Vaart keerde terug bij HSV, waar hij uiteindelijk nog drie seizoenen speelt. Vervolgens maakt hij in 2015 de transfervrije overstap naar Real Betis, waar de middenvelder echter weinig speelt. Van der Vaart kiest ervoor om in Denemarken aan de slag te gaan. In zijn eerste seizoen bij FC Midtjylland speelt Van der Vaart nog aardig wat wedstrijden weet hij ook twee keer te scoren, maar daarna gaat het in sneltreinvaart bergafwaarts met de fysieke gesteldheid van Van der Vaart. Esbjerg fB geeft hem nog een kans, maar na slechts drie invalbeurten in de competitie besluit Van der Vaart definitief te stoppen.

Op 13 oktober 2018 krijgt Van der Vaart zijn afscheid bij het Nederlands elftal. Zijn laatste interland speelde hij al op 19 november 2013 tegen Colombia, maar de KNVB besluit om de 109-voudig international toch nog in het zonnetje te zetten. Slechts drie internationals kwamen tot meer interlands: Wesley Sneijder (134), Edwin van der Sar (130) en Frank de Boer (112).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.