De Boer terug in Turkije: 'Daar ademen ze voetbal'

Reacties

Frank de Boer kijkt uit naar het uitduel van Ajax in het Sükrü Saracoglustadion. De coach van de Amsterdammers weet als geen anders dat het tegen Turkse grootmachten, Fenerbahçe is donderdagavond de tegenstander, kan spoken.

De Boer terug in Turkije: 'Daar ademen ze voetbal'

In het laatste half jaar van het seizoen 2003/04 kwam De Boer uit voor de grote rivaal van Fener, Galatasaray. De intense voetbalbeleving heeft destijds indruk op de Ajax-coach gemaakt.

'Turkije ademt zoveel voetbal uit', vertelt hij op de Ajax-website. 'Echt iedereen die je maar ziet, vertelt eerst of ze fan van Galatasaray, Fenerbahçe of Besiktas zijn. Zo stellen ze zich voor. Daarna volgt pas de naam. En dat gaat van oude vrouwtjes, tot jonge jongetjes en meisjes. Ze zijn alleen maar bezig met voetbal.'

'Die supporters; dat is schitterend om mee te maken', vervolgt De Boer. 'Het hele stadion doet ook mee. In Nederland kan je je niet voorstellen dat de eretribune bijdraagt aan dat soort taferelen.  Ik weet nog dat ik de eerste keer een warming-up moest doen, toen riepen de fans mijn naam. Een teamgenoot attendeerde me daarop. Ik moest vervolgens naar dat vak toe. Zo ging dat met alle spelers om de beurt. En dan heb ik het over tijdens de warming-up. Ook al moest je tachtig meter lopen en over de boarding heen. In Turkije voetballen was al met al een schitterende ervaring.'

Die unieke sfeer zorgt bij De Boer niet voor angst. 'Nee,  dit zijn hartstikke leuke wedstrijden. Bovendien is Fener een heel goede tegenstander; kijk alleen maar naar de namen', zo besloot hij over de Turken, die in groep A hekkensluiter zijn met één punt uit twee duels. Ajax en Celtic hebben een punt meer, terwijl Molde FK de verrassende koploper is met vier punten. Donderdagavond is de aftrap in Istanbul om 21.05 uur.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.