Dapper Newport mag tegen sterren van City lang hopen op bekerstunt

Manchester City heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de FA Cup. Het lukte Newport County, dat uitkomt in de League Two, niet om in eigen huis voor een grote stunt te zorgen: 1-4.

Newport County
1 - 4
Manchester City

Guardiola wijzigde zijn basisteam ten opzichte van de ruime overwinning op Chelsea van vorige week (6-0), maar stuurde alsnog een sterk elftal het veld in. Zo verschenen David Silva, Leroy Sané, Gabriel Jesus en ook Riyad Mahrez aan de aftrap. De manager liet de Algerijn in 2019 pas 24 minuten meedoen in de Premier League. Ook Oleksandr Zinchenko en Phil Foden stonden in de basis tegen Newport.

Newport won al van Leicester City en Middlesbrough en probeerde tegen Manchester City om de grootste stunt van dit seizoen te bewerkstelligen. Guardiola deed de wenkbrauwen vooraf fronsen met zijn analyse over de tegenstander. 'Ze zijn groter en sterker dan wij. Op sommige gebieden zullen ze beter zijn dan wij. Newport County heeft het erg goed gedaan in dit toernooi.'

Voor City was het even wennen op het drassige veld van Rodney Parade, waar zo'n achtduizend toeschouwers naar de wedstrijd keken. Op de grasmat in Newport worden ook rugbywedstrijden gespeeld en City zal een ondergrond als deze niet tegenkomen op de hoogste niveaus van het voetbal. Newport zakte ondertussen in en werd een enkele keer gevaarlijk uit de counter. Zo kopte middenvelder Tyreeq Bakinson na een klein kwartier bijna raak, maar bokste keeper Ederson Moraes de bal uit de hoek.

Pep Guardiola ziet aan hoe zijn ploeg het in de eerste helft lastig heeft tegen Newport County.

City had aan de andere kant de nodige moeite om door de muur van Newport heen te komen. De bezoekers hadden in de eerste helft ruim 75 procent balbezit, maar waagden vooral pogingen van afstand die naast zeilden. Sané kreeg na 35 minuten de grootste kans voor City in de eerste helft. De aanvaller dook na een goede pass dichtbij op voor het doel van keeper Joe Day. Zijn schot ging echter een paar meter over. Zo stond het na 45 minuten nog 0-0.

Waar City de bal er in de eerste helft niet in kreeg, was het na rust wel al snel raak voor de gasten. Sané ging aan de linkerkant de combinatie aan met Gabriel Jesus en haalde hard uit. Via de handen en het hoofd van keeper Day stuiterde de bal in het doel. De doelman hield een bloedneus over aan het moment. Day werd in januari op de avond van de FA Cup-wedstrijd tegen Middlesbrough nog vader van een tweeling.

Het leek er na de openingstreffer van City niet meer op dat Newport nog ging stunten, maar door de nipte voorsprong mocht de thuisploeg nog wel even hopen. Kort na de goal van Sané raakte Mahrez de paal. Het aantal kansen viel daarna tegen, toch prikten de bezoekers er nog een doelpunt bij. Met nog een kwartier te gaan stak Foden het halve veld over, ging hij met een fraaie actie langs zijn tegenstander en verschalkte hij keeper Day, die er opnieuw niet heel goed uitzag bij de goal.

Zo leek de wedstrijd gespeeld, maar Newport bracht de spanning in de slotfase nog wel terug. Aanvaller Pádraig Amond kreeg de bal met een gelukje mee na geklungel van Aymeric Laporte en hij werkte de bal knap langs Ederson: 1-2. De fans van de thuisploeg hadden echter nog niet met hun ogen geknipperd of City had de derde goal al te pakken. Foden maakte zijn tweede goal van de avond en zag Mahrez er in de blessuretijd ook nog 1-4 van maken.

Voor City staat er komende woensdag een tegenstander van een heel ander kaliber op het programma. Dan gaat de ploeg in de achtste finale van de Champions League op bezoek bij Schalke 04.