Dapper FC Utrecht strandt in zicht van de haven tegen Zenit

FC Utrecht is donderdag strijdend ten onder gegaan in de play-offs van het Europa League-toernooi. De Domstedelingen maakten het Zenit Sint-Petersburg erg lastig, maar sneuvelden in de verlenging: 2-0. In De Galgenwaard werd het vorige week 1-0 voor FC Utrecht.

FC Utrecht, dat in de heenwedstrijd bijna geen kans weggaf tegen de club die deze zomer miljoenen investeerde, kende niet bepaald een droomstart. Al in de negende minuut opende Aleksandr Kokorin de score namens de thuisploeg. De spits tikte eenvoudig binnen na een snelle aanval waarbij de defensie van de bezoekers razendsnel uit elkaar werd gespeeld. Als Kokorin had gemist, zou Zenit een strafschop hebben mogen nemen; scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande besloot voordeel te geven na een overtreding op Daler Kuzyayev.

Sowieso had FC Utrecht het moeilijk. Zenit zette de Domstedelingen vroeg onder druk, met veel balverlies tot gevolg. Na ongeveer twintig minuten had FC Utrecht de ergste plankenkoorts van zich afgeschud en zocht het af en toe de aanval. Tot meer dan speldenprikjes - met name Gyrano Kerk onderscheidde zich - kwam de ploeg van Erik ten Hag niet. Aan de andere kant bleef Zenit gevaar stichten. Vlak voor rust had FC Utrecht het geluk dat de arbiter geen penalty toekende voor een overtreding van Leeuwin op Kuzyayev.

FC Utrecht leed in Rusland zijn eerste officiële nederlaag van 2017/18.

Na de hervatting veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Zenit ging nadrukkelijk op jacht naar de tweede treffer en werd bij veel gevaarlijke momenten in het zadel geholpen door slordigheden van de bezoekers. FC Utrecht kroop in de 62ste minuut door het oog van de naald. Sebastián Driussi had de 2-0 op zijn schoen, maar knalde de bal tegen keeper David Jensen.

FC Utrecht recht rug
De formatie van Ten Hag bleef dus nadrukkelijk in de race en kwam halverwege de tweede helft zelfs bijna op 1-1. Een knap schot van Zakaria Labyad werd maar net gekeerd door Zenit-doelman Andrei Lunev. Het moment bleek het startsein voor een fase waarin FC Utrecht af en toe dreigend uit de hoek kwam (ook Sander van de Streek testte Lunev met een schot) en de dominantie van Zenit afnam.

In de verlenging - de eerste die FC Utrecht ooit speelde in Europa - oefende Zenit grote druk uit. Jensen hield de bezoekers lang op de been, maar vlak voor rust was hij simpelweg kansloos. Kokorin, die helemaal vrij stond, plaatste de bal met de borst over de lijn na een fraaie actie van Dmitry Poloz.

FC Utrecht speelde in de tweede helft van de extra tijd logischerwijs alles of niets en leek even succes te hebben. Scheidsrechter Del Cerro Grande besloot echter een treffer van Van de Streek af te keuren omdat hij een overtreding zou hebben gemaakt op doelman Lunev. Het bleek het laatste wapenfeit van FC Utrecht, dat in de vorige voorrondes nog afrekende met Valletta FC en Lech Poznan.