FC Utrecht imponeert met sensationele zege op Zenit

Reacties

FC Utrecht heeft in de play-offs voor de Europa League grote indruk gemaakt door in eigen huis Zenit Sint-Petersburg te verslaan. Zakaria Labyad zorgde voor de beslissing bij de 1-0 zege op de Russische topploeg.

FC Utrecht imponeert met sensationele zege op Zenit

Zenit gaf deze zomer liefst 62 miljoen euro uit aan vier Argentijnen en ten teken dat trainer Roberto Mancini de Utrechters op waarde schatte, begonnen Matías Kranevitter, Sebastián Driussi, Emanuel Mammana en Leandro Paredes in de basis in de Domstad. Ook voor het viertal moet het als een verrassing zijn gekomen dat de bezoekers zich voor rust moesten beperken tot verdedigen. Utrecht koos vol overtuiging voor de aanval, met flair en een hoog tempo.

In de eerste helft kwam vrijwel al het gevaar van de ploeg van Erik ten Hag, die vooraf al had voorspeld dat Utrecht door de uitstekende vorm een goede kans maakte. Die prognose kwam uit en na enkele minuten was het al bijna raak. Cyriel Dessers profiteerde van getreuzel in de Zenit-defensie en bediende Gyrano Kerk. De Utrecht-aanvaller werd naar een moeilijke hoek gedreven door doelman Andrey Lunev, die tot zijn opluchting het schot van Kerk in het zijnet zag belanden.

Het was slechts een van de goede mogelijkheden voor Utrecht, waar Yassin Ayoub tijdig fit was geraakt voor een basisplaats na geblesseerd te zijn uitgevallen tegen ADO Den Haag (0-3 zege). Samen met Urby Emanuelson vormde Ayoub de motor op het middenveld. Utrecht verraste Zenit geregeld door het spel snel te verleggen, met dank aan onder anderen Edson Braafheid. Met een splijtende crosspass speelde hij Sean Klaiber vrij. De rechtsback gaf voor op de teruggezakte Dessers, die in de eerste helft naliet al zijn vierde goal voor Utrecht te maken. De aanwinst stuitte zowel bij zijn eerste poging als in de rebound op Lunev, die Zenit zo redde bij de grootste kansen voor rust.

Pas in de tweede helft leek Mancini het antwoord gevonden te hebben op het spel van Utrecht. Zenit kreeg meer grip op het spel van Utrecht, waardoor het duel meer in evenwicht raakte. In tegenstelling tot in de eerste helft waren kansen schaars. En juist op het moment dat een remise onafwendbaar leek, volgde de beloning voor Utrecht. Een kwartier voor het einde gaf Kerk vanaf rechts uitstekend voor op Dessers, wiens kopbal vervolgens Lunev in de problemen bracht. De keeper had de bal niet klem en Labyad profiteerde optimaal door raak te koppen: 1-0.

Euforie bij FC Utrecht na de 1-0.
Euforie bij FC Utrecht na de 1-0.

Terwijl De Galgenwaard kolkte, zocht Zenit naar het antwoord. De koploper van Rusland die in eigen land oppermachtig is met zestien punten uit zes duels was echter niet bij machte om Utrecht ook maar een moment in de problemen te brengen in de slotfase. Sterker, de 2-0 hing meer in de lucht.

Die kwam er uiteindelijk niet, maar de Europese succesreeks van Utrecht kreeg wel degelijk een vervolg. Valletta FC en Lech Poznan werden al verslagen op weg naar de groepsfase van de Europa League. Zenit is de laatste horde, een die na de loting loodzwaar oogde. Door de prestatie van woensdagavond is plaatsing voor de poulefase in ieder geval een stuk dichterbij. Utrecht vertrekt volgende week met een uitstekende uitgangspositie naar Rusland om daar de klus te klaren. In Sint-Petersburg wordt op donderdag 24 augustus om 19.00 uur afgetrapt.

'FC Utrecht is een voorbeeld voor Nederlandse clubs in Europa'
Klaiber: 'Iedereen was aan het dansen in de kleedkamer'
Kerk jubelt na stunt FC Utrecht: '1-0 is nog mager'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.