'Cristiano Ronaldo is een aankoop uit de jaren negentig'

Reacties

Het is lang geleden dat er niet alleen in Italië, maar ook in de rest van de voetbalwereld zo reikhalzend is uitgekeken naar de start van het nieuwe Serie A-seizoen. En dat allemaal vanwege de komst van een 33-jarige superster. De donkere jaren zijn definitief voorbij, de komst van Cristiano Ronaldo geeft de Italiaanse competitie weer wat terug van de grandeur uit vervlogen tijden.

'Cristiano Ronaldo is een aankoop uit de jaren negentig'

Dat is in ieder geval de algehele teneur in het land van de viervoudig wereldkampioen, die afgelopen zomer nog schitterende door afwezigheid op het WK in Rusland. Wat dat betreft had de transfer van Ronaldo niet op een beter moment kunnen komen. Juist nu de nationale ploeg in een crisis verkeert, krijgt de Serie A plotsklaps een enorme impuls. 'Eindelijk praat de wereld weer over de Italiaanse competitie', verzuchtte Fabio Capello al in gesprek met La Gazzetta dello Sport.

Luca Toni verwoordde het misschien nog wel het beste. 'CR7 is een aankoop uit de jaren negentig', zei de oud-international en tweevoudig Serie A-topscorer onlangs tegen Tuttosport. Het was het decennium waarin de beste voetballers ter wereld nog hoofdzakelijk in de Serie A speelden, de Italiaanse grootmachten op de transfermarkt de hoogste bedragen op tafel legden en in de Europese bekertoernooien vaak de dienst uitmaakten. Italië was het beloofde land.

Zover is het nu nog niet, maar de komst van Ronaldo is wel een eerste stap in die richting. Met de transfer van de Portugese aanvaller was alleen al honderd miljoen euro gemoeid, het hoogste bedrag ooit voor een dertiger, maar bovenal speelt de Wereldvoetballer van het Jaar na al die jaren eindelijk weer eens in de Serie A. De laatste keer dat dat geval was, was in 2007. Destijds werd Kaká, na de Champions League-winst met AC Milan, gekroond tot 's werelds beste.

'Juventus is door komst Ronaldo in andere dimensie beland'

De Cup met de Grote Oren winnen is wat Juventus ook voor ogen heeft met de komst van Ronaldo. De Champions League was de laatste jaren zíjn terrein, ondervond ook Juve aan den lijve. Eerder dit jaar nog velde de Portugees de Italiaanse kampioen hoogstpersoonlijk met een schitterende omhaal in Turijn en een rake strafschop vlak voor tijd in Madrid. Het was, na de verloren CL-finale van 2017, de tweede keer in korte tijd dat De Oude Dame het hoofd moest buigen voor Real en Ronaldo.

Of Juventus dankzij de recordaankoop eindelijk weer eens internationaal succes kan hebben, zijn ze het in Italië nog niet over eens. Dat de Scudetto ook dit jaar weer een prooi zal zijn voor de ploeg van trainer Massimiliano Allegri, twijfelt niemand echter aan na zeven opeenvolgende landstitels . En toch, vindt Toni, gaat de Serie A er door de komst van Ronaldo er ook in algehele zin op vooruit. 'Juventus dwingt de andere clubs om ook meer ambitie te tonen op de transfermarkt.'

Dat lijkt, gezien het doorbreken van de magische grens van één miljard euro, inderdaad het geval te zijn, al is Juventus verantwoordelijk voor een kwart van die uitgaven. Ook de andere clubs zaten echter niet stil. Zo deed Internazionale slim zaken door Stefan de Vrij (Lazio) en Kwadwo Asamoah (Juve) transfervrij aan te trekken en Radja Nainggolan voor 38 miljoen euro weg te kapen bij AS Roma. Dat investeerde op haar beurt ook flink, op de voet gevolgd door Milan.

In San Siro profiteerden ze bovendien indirect mee van de transfer van Ronaldo. Gonzalo Higuaín was in Turijn het voornaamste slachtoffer van de komst van de Portugees en verkaste op huurbasis naar Milan. De Argentijn, twee jaar terug nog de recordaankoop van Juve, is ook direct een van zijn concurrenten in de strijd om de topscorerstitel. Volgens Toni is Higuaín zelfs in staat zijn oude ploeggenoot bij Real af te troeven. 'Mijn voorspelling? Pipita wordt Capocannoniere.'

Waar de titelstrijd door de heerschappij van Juventus weinig spanning belooft, kan die om de topscorerstirel wel eens historische proporties aannemen. Volgens Toni zijn Ronaldo, Higuaín en Mauro Icardi, de gedeelde topscorer van vorig jaar (29 goals, net als Ciro Immobile), immers allemaal in staat de grens van dertig goals te passeren, wat maar zelden gebeurt in de Serie A. 'Het wordt een mooi gevecht tussen een superster en twee Argentijnse beesten in de zestien.'

Die strijd barst zaterdag meteen in alle hevigheid los, als bij de competitiestart alle ogen op Ronaldo gericht zijn in het uitduel van Juventus met Chievo Verona. Anticiperend op een enorme toestroom van mensen zijn de veiligheidsmaatregelen rond het Stadio Bentegodi flink opgeschroefd. Er worden zelfs antiterreureenheden ingezet om het debuut van de wereldster in goede banen te leiden. Zodat niets de start van een historische Serie A-seizoen in de weg staat.

Programma eerste speelronde Serie A


Za 18 aug. 2018

Zo 19 aug. 2018

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.