Cristhian Stuani: misschien wel de meest effectieve spits in Spanje

Reacties

In alle anonimiteit is Girona in het debuutseizoen in La Liga hard op weg naar handhaving. De Uruguayaanse spits Cristhian Stuani is met zijn goals een van de drijvende krachten achter het succes van de Spaanse promovendus. Op bezoek bij hekkensluiter Málaga krijgt hij zaterdag (aftrap 18.30 uur) de kans om zijn doelpuntentotaal op te krikken.

Cristhian Stuani: misschien wel de meest effectieve spits in Spanje

Stuani is nooit echt een doelpuntenmachine geweest. Tien jaar geleden kwam hij naar Europa om bij het Italiaanse Reggina te spelen. In het laatste half jaar van 2007 viel hij op bij het Uruguayaanse Danubio met negentien treffers in veertien duels. In Italië kwam hij in anderhalf jaar niet verder dan slechts één goal in achttien optredens. Reggina wist daarmee genoeg.

In de zomer van 2009 volgde zijn eerste Spaanse avontuur bij Albacete in de Segunda División. Stuani hervond zichzelf en scoorde 23 keer in 39 duels. Reggina haalde hem daarna niet terug, maar stalde hem eerst bij Levante en het seizoen erna bij Racing Santander, waar hij op het hoogste niveau respectievelijk acht en negen keer scoorde. Espanyol hapte toe en haalde Stuani naar Barcelona.

Na zijn derde jaar bij Espanyol waarin hij met twaalf treffers belangrijk was, ging de spits voor een avontuur in Engeland. Het werd niet wat hij ervan gehoopt had en het Catalaanse klimaat verleidde hem tot een terugkeer naar Spanje, deze keer bij Girona. De nietige Spaanse club was voor het eerst in de clubgeschiedenis gepromoveerd en had een goalgetter nodig. Stuani pikt altijd wel zijn doelpuntjes mee, maar dit seizoen is hij met tien goals uit zeventien wedstrijden een revelatie bij de promovendus.

Stuani viert zijn treffer tegen het grote Real Madrid.
Stuani viert zijn treffer tegen het grote Real Madrid.

Na de namen van Lionel Messi, Luis Suárez en Iago Aspas volgt Stuani op de topscorerslijst van La Liga, samen met Simone Zaza. Tegen grootmachten als Atlético Madrid en Real Madrid kwam de Uruguayaan tot scoren. Hij hielp Girona dit seizoen al meerdere keren aan belangrijke punten. De knappe tiende plek is dan ook mede zijn verdienste.

Dat je als spits van een promovendus vaak weinig kansen krijgt om een doelpunt te maken, laat Stuani zien. De Uruguayaan laat maar weinig mogelijkheden onbenut. Op basis van schotconversie is Stuani zelfs de meest effectieve speler van La Liga tot nu toe. Zaza, Suárez en Aspas volgen op de lijst van spelers die meer dan veertig schoten hebben gelost.

Terwijl tegenstander Málaga helemaal onderaan staat met slechts twaalf punten presteert Girona bijzonder goed met 27 punten en een tiende plaats. Mede dankzij Stuani, die misschien wel aan het seizoen van zijn leven bezig is.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.