Crisis in bestuurstop Eredivisie

Reacties

De voltallige raad van commissarissen (rvc) van de Eredivisie CV is maandag afgetreden. Voorzitter John Jaakke (foto) en medecommissarissen Peter Fossen en Oege Boonstra hebben onvoldoende draagvlak onder de clubs.

Crisis in bestuurstop Eredivisie
© Pro Shots

'Wij constateren dat er onvoldoende vertrouwen is bij een aantal Eredivisie-clubs', zegt Jaakke in een verklaring. 'De kwaliteit en de continuïteit heeft het ons inziens verloren van de animositeit en emotie.'

Volgens Jaakke, in het verleden onder meer voorzitter van Ajax, werd er gewerkt aan goede plannen. 'Ook over governance en besluitvorming. Desondanks wenste een aantal clubs niet te wachten op de verdere discussie daarover. Dit is, zeker in deze tijd, naar onze mening een ongewenste situatie voor het betaald voetbal. Het betaald voetbal staat voor grote vragen en uitdagingen. Dan moet er vertrouwen zijn en dat is er bij een aantal clubs onvoldoende.'

Manders
De clubs zullen met elkaar gaan overleggen over de nieuwe rvc-samenstelling. Jan de Jong blijft als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. De ex-directeur van Feyenoord volgde eerder dit jaar Mattijs Manders op. Manders koos er in mei voor een aanbod van NAC Breda te accepteren, hoewel hij pas zo'n jaar de ECV-functie bekleedde. Vooral het moment van zijn vertrek wekte verbazing: midden in de coronacrisis. Tijdens die crisis slaagde Manders er niet in de clubs op één lijn te krijgen.

Jaakke werd in november 2017 gekozen voor een termijn van drie jaar. Eerder was al duidelijk geworden dat een deel van de achttien clubs te weinig vertrouwen had in een nieuwe termijn voor Jaakke. Zijn insteek was om in elk geval tot de zomer van 2021 te blijven, zodat de samenvoeging van de Eredivisie CV en de Cooperatie Eerste Divisie tot een belangenvereniging verder vormgegeven kon worden. 11 clubs stemden vandaag voor Jaakke, maar 7 clubs stemden tegen. Dat was onvoldoende om hem in het zadel te houden, want daarvoor was een grotere meerderheid nodig.

De kritiek op Jaakke was dat hij onzichtbaar was tijdens de coronacrisis en dat hij te weinig leiderschap toonde. Bovendien liet hij zich bij de kleinere clubs zelden zien. De aanstelling en weer snelle vertrek van Manders, na amper een jaar, maakte ook geen al te sterke indruk. Fossen en Boonstra waren solidair. De Eredivisie CV blijkt telkens een moeilijk te besturen organisatie. De afgelopen jaren hielden ook Toon Gerbrands en Robert Eenhoorn het voor gezien als commissaris.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.