Crisis bij Manchester City: Liverpool en Spurs vieren dubbel feest

Voor Manchester City is december allesbehalve een feestmaand gebleken. De ploeg van Pep Guardiola leed tegen Leicester City zijn derde competitienederlaag in tweeënhalve week tijd en zag concurrenten Liverpool en Tottenham Hotspur ruime overwinningen boeken.

Leicester City
2 - 1
Manchester City

Manchester City verloor twee van zijn laatste drie competitiewedstrijden (uit bij Chelsea en thuis tegen Crystal Palace) en ging woensdag dus wéér onderuit. Dat terwijl het uitduel bij Leicester City nog wel zo goed begon. De gasten domineerden de openingsfase en kwamen in de veertiende minuut op voorsprong, toen Bernardo Silva werd weggestuurd door Sergio Agüero en oog in oog met Leicester-doelman Kasper Schmeichel koel bleef in de afronding. Deze voorsprong bleef niet lang staan. Marc Albrighton, die onlangs ook al scoorde in de League Cup-wedstrijd tegen Man City, kopte bij de tweede paal een van richting veranderde voorzet binnen.

Man City moest opnieuw beginnen en kreeg kansen via Kevin De Bruyne, Agüero en Leroy Sané, maar ontsnapte kort voor rust aan een achterstand toen Ederson goed optrad bij enorme kansen voor Jamie Vardy en James Maddison. John Stones moest vervolgens nog ingrijpen om Hamza Choudhury van een goal af te houden. Er gebeurde zo van alles in het King Power Stadium en ook in de tweede helft verstopte Leicester zich niet. Een schot vanuit de tweede lijn van Maddison ging maar net naast de voor hem verkeerde kant van de paal.

Zoals in vrijwel iedere wedstrijd van Man City had de ploeg van Guardiola het meeste balbezit. De bezoekers bleven de aanval zoeken en daar kwamen ook kansen uit: bijvoorbeeld voor Agüero, De Bruyne en Fabian Delph. Schmeichel liet zich echter niet nog een keer passeren en zag Ricardo Pereira acht minuten voor tijd voor de 2-1 zorgen. Sané werkte een matige corner met het hoofd weg, waarna Ricardo de bal voor zijn voeten kreeg en verwoestend uithaalde. Een slotoffensief van Man City leverde vervolgens niets op, ook omdat Delph kort voor tijd rood kreeg na een overtreding op Ricardo, en dus ging het weer mis voor Guardiola en zijn mannen. Man City glijdt af naar de derde plek in de Premier League.

Liverpool
Liverpool
4 - 0
Newcastle United

Een warm welkom op Anfield voor Rafael Benítez, die in 2005 met Liverpool de Champions League won en momenteel de hoofdtrainer is van Newcastle United. De Spanjaard hoopte zijn oude werkgever pijn te kunnen doen en Joselu kwam in de negende minuut erg dicht bij de openingstreffer. Zijn kopbal ging via de grond maar net over het doel van Alisson Becker. Aan de overkant was het kort hierna wél raak. Newcastle-verdediger Jamaal Lascelles kopte een voorzet in de voeten van Dejan Lovren en de Kroaat scoorde met een heerlijke volley.

Liverpool, met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis, wilde na dit kunststukje direct doordrukken. Newcastle verdedigde echter geconcentreerd en gaf nauwelijks ruimte weg. Liverpool kwam in het restant van de eerste helft niet verder dan een paar schoten van afstand en had een penalty nodig om kort na rust op 2-0 te komen. Paul Dummett maakte een lichte overtreding op Mohamed Salah en bij de afwezigheid van specialist James Milner verzilverde de Egyptenaar de toegekende strafschop zelf. Het betekende zijn twaalfde competitiegoal van het seizoen.

Een comeback van Newcastle zat er na het doelpunt van Salah eigenlijk geen moment in. Liverpool was dominant in het eigen stadion en kreeg al kansen via Sadio Mané en Roberto Firmino, voordat Xherdan Shaqiri de wedstrijd in het slot gooide met de 3-0. Het slotakkoord kwam op naam van Fabinho: hij kopte raak uit een hoekschop van Salah. Liverpool heeft nu zeven punten meer dan Manchester City en gaat opop donderdag 3 januari op bezoek bij de regerend landskampioen. Zaterdag volgt voor de koploper eerst nog de topper tegen Arsenal (thuis).

Tottenham Hotspur
5 - 0
AFC Bournemouth

Nathan Aké miste dit seizoen nog geen minuut in de Premier League en deed ook op bezoek bij Tottenham Hotspur van begin tot eind mee bij AFC Bournemouth. De Nederlander kon een pijnlijke middag voor zijn ploeg echter niet voorkomen. Tottenham stond na 35 minuten al op een riante 3-0 voorsprong en dat was voor een groot deel te danken aan Kyle Walker-Peters. De jonge rechtsback was bij de doelpunten van Christian Eriksen, Heung-Min Son én Lucas Moura de aangever.

In het begin van de tweede helft haalde Tottenham, met het oog op het volle programma, de voet wat van het gaspedaal af. Bournemouth kwam wat meer in de wedstrijd en Junior Stanislas scoorde, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Niet lang hierna zorgde Harry Kane voor de definitieve beslissing, door op aangeven van Eriksen met een volley de 4-0 binnen te schieten. De tweede goal van de middag van Son (5-0, een intikker na een klutssituatie) zorgde ervoor dat Aké en co met het schaamrood op de kaken van het veld afdropen.

Tottenham is nu over Manchester City heen geklommen op de ranglijst en staat tweede in de Premier League, met zes punten minder dan koploper Liverpool en een punt meer dan City. Zaterdag speelt de ploeg van Mauricio Pochettino thuis tegen Wolverhampton Wanderers.