Crisis bij Everton neemt grotere vormen aan door sluwe vos Sheffield

Everton is zaterdagmiddag verder weggezakt op de ranglijst van de Premier League. De formatie van manager Marco Silva verloor op eigen veld van Sheffield United, dat uitstekend omsprong met de weinige kansen die het kreeg.

Everton
Everton
0 - 2
Sheffield United

Everton hoopte dit seizoen de weg omhoog in te zetten met miljoenenaankopen als Moise Kean, Alex Iwobi, André Gomes en Jean-Philippe Gbamin. Tot nu toe komt daar nog weinig van terecht. De club waar Marcel Brands technisch directeur is won alleen nipt van Wolverhampton Wanderers (3-2) en Watford (1-0). De muur van Sheffield bleek niet te slechten door The Toffees.

Het was een klein wonder te noemen dat Sheffield na 45 minuten op voorsprong stond op Goodison Park. De bezoekers zorgden namelijk voor geen enkele doelpoging in de eerste helft. De aanvallers van Everton deden dat wel, maar waren niet scherp genoeg. Zo vuurden Richarlison en Lucas Digne over het doel. Na een half uur deed Kean hetzelfde uit een voorzet van Gylfi Sigurdsson. Zo bleef het 0-0 en greep Sheffield de ene kans om de score te openen. Met een gelukje weliswaar, want na veertig minuten kopte Everton-verdediger Yerry Mina de bal in eigen doel na een hoekschop van Oliver Norwood.

Voor Everton betekende dat de twintigste tegentreffer uit een spelhervatting sinds manager Silva aan het roer kwam te staan in mei 2018. Geen ander Premier League-team kreeg er sindsdien meer tegen. De thuisploeg moest in de tweede helft in de achtervolging, maar had het daar moeilijk mee tegen het compact verdedigende Sheffield, opnieuw spelend met drie centrale verdedigers. Silva bracht Iwobi, Cenk Tosun en later ook Theo Walcott, maar veel kansen creëerde zijn ploeg niet. Sheffield deed dat ook niet, maar had wel aan één kans genoeg om er 0-2 van te maken. John Lundstram stuurde Lys Mousset weg en de invaller rondde keurig af. Het betekende de beslissing in de wedstrijd.

Door de nederlaag staat Everton voorlopig op de veertiende plek in de Premier League met zeven punten uit zes duels. Het gepromoveerde Sheffield stijgt knap naar plek acht met acht punten, net zo veel als onder andere Chelsea en Arsenal.

Burnley
Burnley
2 - 0
Norwich City

Voor de verandering was het bij een wedstrijd van Norwich City niet Teemu Pukki, maar een spits van de tegenstander de uitblinker. Chris Wood stond na tien minuten klaar bij de eerste paal om een corner van Ashley Westwood raak te koppen en deed dat met succes. Binnen een kwartier lag ook de 2-0 in het netje, nu uit een voorzet. Vanaf opnieuw de linkerkant vond Dwight McNeil Wood, die voor zijn tegenstander kwam en de bal binnentikte. Zo kon ook Erik Pieters, die bij Burnley in de basis stond, twee keer juichen.

In de tweede helft ging het gelijk op tussen de beide teams en slaagde Norwich er niet meer in om de spanning echt terug te brengen. Moritz Leitner kwam in de slotfase nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij kreeg de bal er niet in. Eerder zag Pukki zijn poging al geblokt worden door een verdediger. Zo won Burnley voor de tweede keer dit seizoen.