Controverse over leeftijd Renato Sanches opgelaaid

Reacties

Renato Sanches (18) maakt op het EK zijn status van een van de grootste beloftes van Europa waar. Zijn volwassen spel met Portugal blaast ook nieuw leven in de twijfels over zijn leeftijd.

Controverse over leeftijd Renato Sanches opgelaaid

Renato Sanches beleefde afgelopen seizoen zijn grote doorbraak bij Benfica. Zijn optredens voor de Portugese topclub verleidde Bayern München ertoe 35 miljoen euro neer te leggen om de achttienjarige belofte naar Duitsland te halen. De prestaties op het EK rechtvaardigen deze afkoopsom voor een speler met slechts 24 duels op het hoogste niveau in Portugal. 

Met zijn rol in de schijnwerpers komt ook een oude controverse weer aan de oppervlakte. Sporting Lissabon uitte het afgelopen seizoen zijn twijfels over de leeftijd van Renato Sanches, maar trok zijn beschuldigingen in nadat Benfica had gedreigd met juridische stappen. Een analyse van de gewrichten en het gebit had namelijk uitgewezen dat het ging om een opgroeiend persoon en niet om een volgroeide man.

De legendarische oud-trainer Guy Roux stookte echter deze week bij het Roemeense tv-programma Dolce Sport het vuurtje weer op. 'Hij zegt dat hij 18 jaar is. Maar ik denk dat hij serieus naar zijn verleden moet kijken. De geboortedatum in het bevolkingsregister is niet de juiste. Hij is 23, 24 jaar oud.'

De Fransman haalt daarbij het verhaal aan over de eerste levensjaren van Renato Sanches. Diens vader zou een half jaar na zijn geboorte in Frankrijk naar werk en inkomen zijn gaan zoeken. Pas na zijn terugkeer in Portugal, vijf jaar later, werd zijn zoon officieel ingeschreven in het bevolkingsregister. Dat zou het verschil in leeftijd verklaren.

Renato Sanches zelf houdt zich afzijdig. Hij wil zich focussen op de halve finale tegen Wales. Bondscoach Fernando Santos liet zich er wel over uit: 'Renato Sanches is in Portugal geboren, achttien jaar geleden. Daar is geen enkele twijfel over.' Alle twijfels en vermoedens ten spijt, aan de kwaliteiten van Renato Sanches doet het volgens Roux niets af. 'Ook al is hij 23, dan nog is hij zeer goed.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.