Complotdenker Platini moet alsnog langs FIFA

Reacties

UEFA-voorzitter Michel Platini moet alsnog langs de FIFA. De Fransman moet éérst langs de beroepscommissie van de wereldvoetbalbond, pas daarna kan hij zijn straf - acht jaar schorsing - aanvechten bij het Internationale Sporttribunaal (CAS).

Complotdenker Platini moet alsnog langs FIFA

Dat is een flinke streep door de rekening voor Platini, die eigenlijk direct naar het CAS wilde om de zaak voor te leggen, in de hoop dat de Zwitsers hem nog voor 26 februari - de dag van de presidentsverkiezingen van de FIFA - uitsluitsel kunnen bieden. Vanwege die korte looptijd leek de kans op een dergelijk scenario al klein.

'Wat was de commissie aan het doen vanaf 2011?', klonk het volgens het Franse persbureau AFP bits uit de mond van Platini, die helemaal geen vertrouwen heeft in het orgaan van de wereldvoetbalbond. 'Na vier jaar zijn ze ineens wakker geschoten, precies in het jaar waarin een nieuwe president van de wereldvoetbalbond gekozen moet worden en bij een verkiezing waarbij ik kandidaat ben. Dat is ongelooflijk.'

Het orgaan van de FIFA sprak maandag de fikse schorsing uit wegens een dubieuze betaling van een kleine twee miljoen euro van de scheidend voorzitter en eveneens geschorste Sepp Blatter aan Platini. De Fransman kondigde, net als de Zwitser, aan in beroep te gaan tegen de straf. 'Ik blijf vechten', liet hij op dinsdag vallen. 'Maar mijn reputatie heeft al een behoorlijke schade opgelopen.'

Hij kreeg in die gedachte bijval uit onverwachte hoek. De Franse minister van Sport Patrick Kanner onderschreef de woorden van Platini en meent ook dat die schade de bondsbestuurder bewust is toegebracht. 'We weten allemaal dat de ethische commissie goed is met Blatter', stelt de minister in een reactie op de strafmaat voor zowel Platini als de Zwitserse bondsbobo. 'Blatter is weliswaar ook gestraft, maar misschien poogde Blatter in zijn val ook zijn gedoodverfde opvolger mee te nemen', slingert de politicus een nieuwe complottheorie de wereld in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.