Comeback kids United stellen feest bij City uit na fraaie treffer Traoré

Manchester United heeft de titel van aartsrivaal Manchester City voorlopig uitgesteld. Even leek het erop dat het er zondag - een dag na de nederlaag van City tegen Chelsea - al van zou komen na een geweldige goal van Bertrand Traoré, maar zoals zoveel ploegen slaagde Aston Villa er niet in die voorsprong vast te houden tegen de comeback kids uit Manchester.

Aston Villa
Aston Villa
1 - 3
Manchester United

United kwam dit seizoen al negen keer op achterstand in uitwedstrijden in de Premier League, maar verloor in die duels nog nooit. Acht keer knokte de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer zich naar een zege, één keer naar een gelijkspel. Zondag trad dat scenario wederom in werking, nadat Traoré met een prachtig schot in de verre kruising Villa nog wel op voorsprong had gezet.

Hoe fraai de treffer van de voormalig aanvaller van Vitesse en Ajax ook was, het kwam niet overeen met de verhoudingen op Villa Park. Emiliano Martínez moest al vroeg aan de bak bij pogingen van Luke Shaw, Paul Pogba en Fred en hield vlak voor rust ook Mason Greenwood van de gelijkmaker af. Het bleek uitstel van executie, want na rust draaide United de wedstrijd volledig om.

Zes minuten na de hervatting kreeg Pogba een penalty nadat Douglas Luiz een overtreding op hem had gemaakt. Specialist Bruno Fernandes benutte het buitenkansje vanaf elf meter feilloos: zijn 27ste treffer van het seizoen in alle competities. Vier minuten later maakte Greenwood de comeback van United compleet door op aangeven van Aaron Wan-Bissaka loepzuiver raak te schieten.

Die voorsprong gaf United niet meer weg, al moest Dean Henderson nog wel voorkomen dat Harry Maguire in eigen doel kopte. Even later moest de United-captain de strijd staken wegens een blessure aan het begin van een hectische week voor de Europa League-finalist. Edinson Cavani kreeg om die reden rust, maar bevestigde in de slotfase zijn reputatie als supersub met de 1-3.

Heel even leek United in de slotfase nog een penalty te incasseren, maar Ollie Watkins kreeg juist zijn tweede geel voor een schwalbe. Zo eindigde het Villa van de in de 77ste minuut gewisselde Anwar El Ghazi het duel met tien man en kon United, waar Donny van de Beek op de bank bleef, het duel rustig uitspelen in de wetenschap dat het de komende dagen nog twee keer aan de bak mag.