Colombia verrast Frankrijk, pareltje Müller niet genoeg voor winst

Naast het debuut van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal tegen Engeland wordt er nog veel meer gevoetbald deze vrijdag. Een overzicht van de oefeninterlands.

Frankrijk - Colombia 2-3
De fans in het Stade de France kregen een verrukkelijke wedstrijd te zien, waarin Colombia liet zien over Zuid-Amerikaanse ruggengraat te beschikken. De Fransen stonden via een intikker van Olivier Giroud en een pegel van Thomas Lemar na 25 minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong, maar Colombia kwam terug in de wedstrijd.

Luis Muriel maakte kort na de 2-0 van Frankrijk de aansluitingstreffer, zijn voorzet belandde pardoes in de lange hoek. In de tweede helft maakte Radamel Falcao de comeback compleet door na een flitsende aanval de linkerhoek te vinden met een strak schot. Frankrijk werd teruggedrongen en kwam vijf minuten voor tijd voor het eerst op achterstand. Barcelona-verdediger Samuel Umtiti ging in zijn eigen zestien in de fout en veroorzaakte een penalty. Dit cadeautje werd door Juan Quintero uitgepakt: de middenvelder van River Plate bepaalde de eindstand op 2-3.

Zodoende houdt Frankrijk - tegenstander van Oranje in de Nations League - een nare smaak over aan het begin van de interlandperiode. Het land kan zich komende dinsdag revancheren tegen Rusland. Colombia, waar PSV'er Santiago Arias en ex-Ajacied Davinson Sánchez de hele wedstrijd meespeelden, staat dinsdag tegenover het Australië van bondscoach Bert van Marwijk.

Duitsland - Spanje 1-1
Om een zo goed mogelijke voorbereiding te draaien op het komende WK staan enkele grootmachten tegenover elkaar in deze huidige interlandperiode. Wereldkampioen Duitsland ontving Spanje en het topaffiche werd een spektakelstuk.

Al na zes minuten kwam Spanje op voorsprong. Andrès Iniesta zette de Duitse defensie te kijk met een knappe steekpass, Rodrigo verschalkte Marc-André ter Stegen. De Duitse goalie, mogelijk op het WK de vervanger van de geblesseerde Manuel Neuer - zag aan de andere kant Thomas Müller op mooie wijze scoren. De Bayern München-speler passeerde vanuit stand met een hard schot David de Gea.

In de tweede helft bleef het duel tussen de regerend wereldkampioen en de WK-winnaar van 2010 interessant, ook na diverse wissels van beide landen. Zo kwam Marco Asensio na een uur in het veld en beleefde Diego Costa zijn rentree in het shirt van Spanje. Gescoord werd er echter niet meer in Düsseldorf.

Duitsland en Spanje kunnen zich na deze topper opmaken voor een nieuw spektakelstuk. De Duitsers spelen komende dinsdag in Berlijn tegen Brazilië, Spanje ontvangt in het nieuwe stadion van Atlético Madrid Argentinië.

Argentinië - Italië 2-0
Voorafgaande aan de interland tegen Italië legde bondscoach Jorge Sampaoli de druk op de schouders van Lionel Messi door te zeggen dat het zijn team is als Messi zich goed voelt. De superster van Barcelona begon in het stadion van Manchester City - de vriendschappelijke wedstrijd werd op neutraal terrein afgewerkt - op de bank.

Voorafgaande aan het duel volgde een indrukwekkende minuut stilte, die werd gehouden na het overlijden van Davide Astori en René Houseman. Er volgde een tactisch steekspel in het Etihad Stadium, waar Ajacied Nicolás Tagliafico zijn tweede interland in dienst van Argentinië speelde. De linksback bleef de hele wedstrijd staan en zag invaller Éver Banega een kwartier voor tijd de wedstrijd openbreken. Na balverlies van Jorginho combineerde de middenvelder snel met Giovani Lo Celso, zijn schot in de rechterhoek was te machtig voor Gianluigi Buffon.

De inmiddels veertigjarige keeper kwam terug op zijn beslissing om te stoppen bij het nationale elftal, maar hield in zijn 176ste interland niet de nul. In de slotfase werd Buffon nog een keer geklopt, Manuel Lanzini schoot na een snel uitgevoerde counter hard raak in de linkerhoek.

Bij de Italianen stonden ze voor het duel stil bij het overlijden van Davide Astori.

Portugal - Egypte 2-1
De regerend Europees kampioen heeft vrijdagavond een spectaculaire zege geboekt. In eigen huis leek het lange tijd te gaan verliezen van Egypte, maar in extremis draaide Portugal de rollen volledig om. Portugal kwam door een treffer van Mohamed Salah op achterstand tegen Egypte. De sterspeler van Liverpool schoot in de tweede helft van buiten het strafschopgebied raak met een bekeken schuiver.

Cristiano Ronaldo, die de hele wedstrijd speelde, maakte in de 93ste minuut de 1-1. Enkele minuten later zorgde de aanvaller van Real Madrid zelfs nog voor de 2-1, na inmenging van de videoscheidsrechter. Portugal is de volgende oefentegenstander van het Nederlands elftal, dat in eigen huis op een nederlaag werd getrakteerd door Engeland (0-1). De landen staan maandag tegenover elkaar.

Oostenrijk - Slovenië 3-0
Maximilian Wöber won eenvoudig met Oostenrijk van Slovenië. De verdediger van Ajax viel in de slotfase in voor David Alaba, die na een kwartier spelen de openingstreffer had geproduceerd. Ex-FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic zorgde vervolgens met twee treffers voor de 3-0 eindstand.

Uruguay - Tsjechië 2-0
WK-ganger Uruguay startte met een sterk elftal tegen Tsjechië. Zo hadden sterspelers Luis Suárez en Edinson Cavani beiden een basisplaats. Dat duo stelde niet teleur. Na tien minuten opende Suárez de score uit een strafschop. Het was de vijftigste interlandtreffer voor de Barcelona-spits.

In de 37ste minuut maakte Cavani de 2-0. Dat deed de Paris Saint-Germain-frontman met een prachtige omhaal. Bondscoach Óscar Tabárez greep die comfortabele voorsprong aan om zijn sterspelers wat rust te gunnen. Tsjechië, met AS Roma-spits Patrik Schick in de spits, kreeg de aansluitingstreffer er niet in, waardoor Uruguay de zege simpel over de streep trok.

Suárez en co hebben nog een kleine drie maanden om zich voor te bereiden op het WK in Rusland. Op 15 juni wacht de openingswedstrijd tegen Saudi-Arabië. Rusland en Egypte zijn de andere landen in Groep A.

Bekijk voor het volledige overzicht van de oefeninterlands het wedstrijdoverzicht.