Coëfficiënten: kansen en bedreigingen na de 'week van de wederopstanding'

Reacties

Een term als 'wonderweek' is misschien wat overdreven, maar feit is wel dat Nederland de afgelopen dagen uitstekende zaken heeft gedaan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Ook omdat de concurrentie verschillende ijzers in het vuur kwijt is.

Coëfficiënten: kansen en bedreigingen na de 'week van de wederopstanding'

Nederland ving deze week nog aan als de nummer dertien in het klassement op basis waarvan de Europese tickets worden toegekend. Na de kwalificatie van Ajax voor de Champions League overvleugelden 'we' de Denen en een avond later, nadat PSV het voorbeeld van Ajax had gevolgd en Red Bull Salzburg was gestrand in de play-offs, stak Nederland ook Oostenrijk voorbij.

De Eredivisie-vertegenwoordiging staat dit seizoen op een puntentotaal van 3,600, wat al hoger is dan vorig jaar (2,900). Daardoor kan nu al worden geconcludeerd dat in elk geval aan de vrije val van de laatste jaren een einde is gekomen.

Als de elfde plaats wordt behouden, mag de Eredivisie-kampioen van 2019/20 rechtstreeks de Champions League in - op voorwaarde dat de Champions League-winnaar van 2020 zich ook via de reguliere competitie heeft gekwalificeerd voor het miljardenbal. Extra mooi voor Nederland is dat een land als Denemarken bijna al zijn vertegenwoordigers kwijt is.

Donderdag viel het doek namelijk voor zowel Brøndby IF als FC Midtjylland. FC Kopenhagen was de enige Deense overlever, waarbij de Scandinaviërs wel het 'geluk' hebben dat elke zege relatief veel gewicht in de schaal legt omdat ze met maar vier clubs zijn gestart in dit seizoen. Een Deense overwinning is 0,5 punt waard (twee punten gedeeld door vier, het aantal deelnemers), een Nederlandse zege draagt 0,4 punt bij aan het totaal. Overwinningen in de Europa League en Champions League leveren twee punten op, een remise is goed voor één punt.

Naaste concurrent Oostenrijk is eveneens Nederland nog met twee clubs in de race (zie onderstaand overzicht waarbij we per concurrent de situatie schetsen). Een land als België is voorlopig achter de horizon verdwenen en ontbreekt derhalve in de opsomming.

10. Turkije - 31,000
De tiende plaats is het eldorado van de coëfficiëntenlijst. De landskampioen van dit land mag in alle scenario's de Champions League in. Bovendien ligt voor de bekerwinnaar een ticket voor het hoofdtoernooi van de Europa League klaar. Turkije verdedigt een riante marge op Nederland. Positief voor de mogelijke EK 2024-organisator is verder dat er nog vier clubs punten kunnen sprokkelen. Galatasaray lootte bovendien gunstig in de Champions League.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
Galatasaray (CL) Istanbul Basaksehir
Besiktas (EL)
Akhisarspor (EL)
Fenerbahçe (EL)

11. Nederland - 27,433
Het verhaal is bekend. PSV en Ajax moeten het na de zomerse exodus in het voortraject van de Europa League gaan doen voor Nederland. De tiende plaats lijkt dit seizoen nog een utopie, maar het behoud van plek elf is al heel wat. Dan mag in elk geval de bekerwinnaar van 2020 rechtstreeks naar de Europa League en neemt de landskampioen een serieuze optie op een ticket voor de groepsfase van de Champions League.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
PSV (CL) AZ
Ajax (CL) Vitesse
Feyenoord

12. Oostenrijk - 26,650
Nederland is nog niet van Oostenrijk af. Red Bull Salzburg strandde dan wel in de Champions League-voorronde, in de Europa League moet de ploeg in staat worden geacht goede resultaten neer te zetten. De andere Oostenrijkse club in dat toernooi is Rapid Wien, dat donderdag moeizaam afrekende met FCSB in de play-offs voor de Europa League.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
Red Bull Salzburg (EL) LASK Linz
Rapid Wien (EL) Admira Wacker
Sturm Graz

13. Denemarken - 26,025
Afzakken naar de dertiende positie betekent dat de bekerwinnaar de Europa League-kwalificaties in moet; Nederland weet er inmiddels alles van. Voor Denemarken was het donderdag bijltjesdag in de Europa League. FC Kopenhagen moet nu de eer (en bovenal het coëfficiënt) van de Scandinaviërs redden.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
FC Kopenhagen (EL) FC Midtjylland
Brøndby IF
FC Nordsjælland

14. Griekenland - 25,600
Hoe belangrijk kunnen de Champions League-duels tussen Ajax en AEK Athene worden? Ten opzichte van Nederland heeft Griekenland het voordeel nog met drie clubs in de race te zijn. PAOK Saloniki en Olympiakos Piraeus gaan de Europa League in.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
AEK Athene (CL) Atromitos
PAOK Saloniki (EL) Asteras Tripolis
Olympiakos Piraeus (EL)

15. Zwitserland - 24,900
Geen prettige donderdag voor de Helveten: de doorgaans betrouwbare puntenpakker FC Basel verdween van het Europa League-toneel en Champions League-deelnemer Young Boys werd aan Juventus, Manchester United en Valencia gekoppeld in Groep H. Met andere woorden: Zwitserland heeft een mirakel nodig om Nederland te kunnen bedreigen.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
Young Boys (CL) FC Basel
FC Zürich (EL) Sankt Gallen
FC Luzern

16. Kroatië - 23,875
De sprookjesachtige voetbalzomer van Kroatië eindigde op 15 juli. Zes weken na de verloren WK-finale is de nuchtere conclusie dat alleen Dinamo Zagreb nog Europees actief is, in de Europa League. Geen gevaar voor Nederland, in een realistisch scenario.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
Dinamo Zagreb (EL) Hajduk Split
NK Osijek
NK Rijeka

17. Tsjechië - 23,675
De achterstand van de Tsjechen is vrij fors. De dreiging voor de concurrentie zit 'm vooral in het feit dat de verliezend EK-finalist van 1996 nog met drie clubs in de race is. Om aan te geven hoe snel de waarde van Europese tickets afneemt op deze lijst: de kampioen van de nummer zestien en zeventien moet al instromen in de tweede voorronde van de Champions League, wanneer de Tour de France net afgelopen of zelfs nog bezig is.

Clubs in de race: Uitgeschakeld:
Viktoria Plzen (CL) Sigma Olomouc
Slavia Praag (EL) Sparta Praag
Jablonec (EL)
'Overwinteren in Europa is een reële doelstelling voor Ajax'
'Winnaar Van Bommel gaat niet zeggen dat PSV kansloos is'
PSV moet Messi, Kane en Icardi zien te beteugelen in poule des doods
Tegenstanders van Ajax op een rij: 'Drie oude bekenden'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.