Cocu kritisch op sterspeler Lozano: 'Moeite met zijn defensieve taken'

PSV-coach Phillip Cocu ziet verbeterpunten voor zijn sterspeler Hirving Lozano. Cocu concludeert dat de Mexicaan te weinig zijn verdedigende taken oppakt. Het was volgens de coach één van de redenen waardoor Excelsior terug in de wedstrijd kwam.

De oefenmeester wisselde de 22-jarige buitenspeler uiteindelijk tien minuten voor tijd. 'Ik vond dat hij wat moeite had met z'n defensieve taken', legde Cocu uit voor de camera's van FOX Sports. 'Jürgen (Locadia, red.) was in de tweede helft niet gelukkig aan de bal, maar ging wel mee met z'n back. Dat hadden we in die fase wel nodig, het was namelijk niet zozeer dat de 1-3 in de lucht hing. Dus dan maak je de keuze om Steven (Bergwijn, red.) erin te brengen en te zeggen: 'met je back mee'. En hij heeft dan het vermogen om er overheen te gaan, omdat hij nog fris is.'

Cocu begrijpt niet waarom zijn ploeg het zichzelf onnodig moeilijk maakte. 'Door heel veel balverlies te lijden, breng je de tegenstander terug in de wedstrijd. Je ziet dan toch een aantal jongens bij ons die dan gaan twijfelen. Dat geeft Excelsior de kans om er nog een wedstrijd van te maken. Dat hebben we aan onszelf te wijten.'

Aanvoerder Marco van Ginkel sloot zich daar volledig bij aan. 'De eerste helft speelden we heel goed in balbezit. De tweede helft na die goal deden we dat niet meer, slordigheden, veel balverlies. Dan maak je het jezelf toch moeilijk. In de laatste minuut maakt Jeroen Zoet nog een wereldredding voor ons, ander wordt het nog 2-2 ook.'

Morele overwinning
Aan de andere kant was Excelsior-coach Mitchell van der Gaag te spreken over het spel van zijn ploeg. 'Je scoort een prima 1-2. Als je kijkt naar de kansen die je hebt gehad tegen de koploper, dan verdient de ploeg een compliment voor de tweede helft. Het enige wat we hebben nagelaten is een punt pakken. Morele overwinningen zijn nooit prettig, maar het moet wel weer een vertrekpunt zijn en de tweede helft is zeker een vertrekpunt voor de periode tot aan de winterstop.'