Clean sheet-machine Oranje: beste reeks in decennium lonkt tegen Schotland

Reacties

Het Nederlands elftal trapt vrijdagavond een nieuw kalenderjaar af met een oefenduel met Schotland, ter voorbereiding op het EK van aankomende zomer. VI zet in de aanloop naar deze interland de nodige feiten en cijfers voor je op een rij.

Clean sheet-machine Oranje: beste reeks in decennium lonkt tegen Schotland
© Pro Shots
Nederland
Nederland
4 - 0
Schotland
Schotland

Oranje zal tegen Schotland voor het eerst aantreden in het nieuwe thuisshirt waarmee ook op het EK zal worden gespeeld. Aangezien de hoofdkleur van het tenue van Schotland blauw is, zal het Nederlands elftal hoe dan ook in het fonkelnieuwe thuisshirt spelen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Net zo nieuw als het shirt is de aanwezigheid van Quinten Timber bij Oranje. De middenvelder van Feyenoord is de enige speler die zijn debuut kan maken tegen Schotland. Iedere andere Oranje-international die bij de selectie zit, heeft zijn debuut al gemaakt. Timber kan de 26ste debutant worden tijdens de twee Oranje-periodes van Ronald Koeman.

Voorafgaand aan het duel met Schotland staat Oranje stil bij het overlijden van Kees Rijvers. Rijvers overleed begin maart en ook in de wedstrijden die daarna in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie volgden werd hier al uitgebreid bij stilgestaan. Rijvers kwam in totaal 33 keer uit voor Nederland.

Een blik op de historische balans verraadt dat Nederland over het algemeen goede herinneringen heeft aan ontmoetingen met Schotland. In totaal troffen de twee landen elkaar in negentien duels, waarvan Nederland er negen won. Schotland trok vijf keer aan het langste eind en de overige vijf duels eindigden in een gelijkspel. De laatste keer dat Oranje het opnam tegen Schotland dateert van 2 juni 2021. In het Portugese Faro werd een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld die in een 2-2 gelijkspel eindigde. Beide Nederlandse treffers kwamen van de voet van Memphis Depay.

Schotland heeft met Scott McTominay de meest scorende middenvelder uit de EK-kwalificatiereeks in huis. De controleur van Manchester United kwam in totaal zeven keer tot scoren. Alleen Romelu Lukaku (14), Cristiano Ronaldo (10), Kylian Mbappé (9) en Harry Kane (8) deden het beter.

Koeman gaat interland nummer 31 coachen bij Oranje, waarmee hij negende staat in dit klassement. Het record van Bob Glendenning (87) is nog ver uit zicht.

Bondscoaches met meeste interlands:

Bondscoach Interlands
Bob Glendenning 87
Louis van Gaal 63
Dick Advocaat 62
Rinus Michels 53
Marco van Basten 52
Bert van Marwijk 52
Elek Schwartz 49
Guus Hiddink 48
Ronald Koeman 30
Jaap van der Leck 29

De laatste keer dat Oranje een interland speelde op 22 maart dateert uit 2013, toen Estland met 3-0 werd verslagen in de WK-kwalificatie. De doelpunten kwamen van Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Ruben Schaken.

Oranje kan tegen Schotland voor de vierde keer op rij de nul houden. De laatste keer dat dat gebeurde, dateert alweer uit 2013. Het geschetste duel van hierboven met Estland gaf daarvoor het startschot, waarna ook Roemenië (4-0), Indonesië (0-3) en China (0-2) van scoren werden gehouden.

• Net als het Nederlands elftal neemt ook Schotland deel aan het EK. De Schotten delen Groep A met Duitsland, Hongarije en Zwitserland. Oranje treft Frankrijk en Oostenrijk en een winnaar van de play-offs.

Europees Kampioenschap

Stand Groep A Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
0
0
0
0
0-0
0
0
2
Schotland
0
0
0
0
0-0
0
0
3
Hongarije
0
0
0
0
0-0
0
0
4
Zwitserland
0
0
0
0
0-0
0
0
* Actueel tot en met 27 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.