Clean sheet-koning van Atlético maakt zich op voor imposant record

Reacties

Niemand zal Mendizorrotza noemen als één van de meest imponerende stadions in Spanje. De thuishaven van Alavés is bescheiden, eenvoudig en niet meteen een decor voor roemruchte avonden. Het is echter wel de plek waar Jan Oblak dinsdagavond zijn naam kan vereeuwigen in de Spaanse geschiedenisboeken.

Clean sheet-koning van Atlético maakt zich op voor imposant record
© Pro Shots

Oblak is niet de eerste Atlético-keeper die een golf van applaus krijgt. Over doelmannen heeft Atlético immers al jaren niets te klagen. Dit decennium hebben grote namen tussen de palen gestaan bij de Madrilenen. David de Gea maakte op jonge leeftijd veel indruk en bleek al gauw niet te behouden. De Spanjaard werd voor een enorme som geld overgedaan aan Manchester United.

Ter vervanging huurde Atlético drie seizoenen op rij Thibaut Courtois van Chelsea en ook de Belg bleek een schot in de roos. Toen Courtois in de zomer van 2014 definitief terugkeerde bij Chelsea ontstond er weer een vacature onder de lat. Meerdere doelmannen werden overwogen, waarbij de namen van Fernando Muslera, Asmir Begovic en Kevin Trapp circuleerden.

De keuze viel uiteindelijk op twee anderen: Miguel Ángel Moyà kwam voor drie miljoen euro over van Getafe en de jonge Oblak werd voor liefst zestien miljoen euro losgeweekt bij Benfica, waar hij een handvol wedstrijden had gekeept. De Sloveen benadrukte bij binnenkomst dat hij niet was gekomen om de populaire en schier onpasseerbare Courtois te vervangen.

© Pro Shots

'Ik kom hier als een andere speler. Ik ga er alles aan doen dit tenue te verdedigen en komend seizoen goede resultaten te boeken', gaf hij aan. Dat Benfica hem vier keer had verhuurd aan kleinere clubs, maar altijd vertrouwen in hem had gehouden, zei iets over zijn kwaliteiten. Zijn halve seizoen onder de lat had de aandacht gewekt van topscouts, maar Atlético durfde als enige de portemonnee ondersteboven te houden.

Op basis van het betaalde bedrag leek de rolverdeling van meet af aan duidelijk, maar Oblak kon zijn trainer niet meteen overtuigen en dus won Moyà de concurrentiestrijd. Toen Moyà zich in maart blesseerde kreeg Oblak echter een nieuwe kans en die pakte hij met beide handen aan.

Sinds dat moment is het alleen maar beter gegaan. Atlético was in de seizoenen 2015/16, 2016/17, 2017/18 en 2018/19 keer op keer de ploeg met de minste tegentreffers in La Liga. Ten dele de verdienste van de ijzersterke achterhoede, maar met Oblak als slot op de deur heeft Simeone de beschikking over misschien wel de beste doelman in Europa.

Niemand in Madrid denkt inmiddels nog terug aan De Gea of Courtois. De man om wie het draait is Oblak, die dit seizoen dertien wedstrijden onder de lat stond en daarbij negen keer de nul hield. Bij de zege die Atlético zaterdag boekte op Athletic Bilbao kwam opnieuw niemand langs hem. In de tweede minuut onderscheidde hij zich meteen op een kopbal van Iñigo Martínez.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nu, een paar dagen later, lonkt een prachtig record voor Oblak. Slaagt hij erin zijn doel schoon te houden tegen Alavés, dan zet hij zijn 96ste clean sheet neer voor de club in La Liga. Geen doelman kan hem dat navertellen.

Sinds midden jaren negentig is Abel Resino recordhouder bij de club, met 95 optredens in La Liga waarin hij geen doelpunt incasseerde. De Spanjaard had daar 243 wedstrijden voor nodig. Een knappe prestatie die bijna een kwart eeuw in de boeken staat. Maar als Oblak dinsdag zijn doel schoonhoudt, is hij de nieuwe recordhouder. Met de veelzeggende toevoeging dat hij er dan tachtig wedstrijden minder voor nodig had. 

Als Oblak het record te pakken heeft, is hij nog wel een lange weg verwijderd van het absolute La Liga-record. Dat is sinds jaar en dag in handen van Andoni Zubizarreta. In dienst van Athletic Bilbao en Barcelona kwam Zubi in zijn loopbaan tot liefst 233 clean sheets. De vraag of Oblak dat ooit verbetert, houdt Atlético-trainer Simeone niet bezig. 'Jan is de beste keeper ter wereld, daarover bestaat geen twijfel. Dat laat hij zien op de training en vervolgens in de wedstrijden. Ik weet zeker dat hij daarvoor ook onderscheiden wordt met de nieuwe FIFA-prijs.'

Clean sheets Jan Oblak bij Atlético Madrid

Competitie Wedstrijden Clean sheets
La Liga 163 95
Champions League 45 25
Europa League 6 4
Copa del Rey 6 2
Europese Super Cup 1 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Atlético Madrid
Meer over Atlético Madrid
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Meer J. Oblak
Meer over J. Oblak
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.