Claudio Ranieri blijkt ook maar een doodgewone trainer

Reacties

Bij een ultieme poging het seizoen nog te redden heeft Fulham met nog tien speelronden te gaan Claudio Ranieri ontslagen. VI's Süleyman Öztürk schrijft bij zijn Premier League-vooruitblik over het vertrek van de Italiaan.

Claudio Ranieri blijkt ook maar een doodgewone trainer

Misschien dacht de eigenaar van Fulham dat de Italiaan kon toveren. Dat Claudio Ranieri over buitengewone capaciteiten beschikte om gemiddelde voetballers ver boven zichzelf te laten uitstijgen. Het succes van Leicester City heeft in bepaalde bestuurskamers voor wat overschatting gezorgd. Waarom wij niet?

Ranieri is een Italiaan, sinds Leicester gediplomeerd kampioenenmaker van beroep, vriendelijk en bovendien in het geval van Fulham niet onbelangrijk: hij woont op loopafstand van Craven Cottage. Dat Italiaans zijn kreeg bij zijn aanstelling de nadruk omdat Fulham veel doelpunten tegen kreeg en Italianen volgens aloude voetbalwijsheden weten hoe je lekkende defensies vakkundig kunt repareren. Zeker wanneer die Italiaan Claudio Ranieri heet. Met andere woorden: de redding van een van de vriendelijkste clubs in de Premier League was nabij.

Althans, dat dacht miljardair Shahid Khan toen hij half november ingrijpen noodzakelijk vond omdat zijn club maar bleef verliezen. Slavisa Jokanovic werd bedankt en in plaats van de Serviër kwam een 'buitengewone man', aldus Khan tijdens de presentatie van Ranieri. Het werk van de Italiaan bij Leicester werd door diezelfde Khan als 'legendarisch' bestempeld. De 68-jarige eigenaar zei er nog net niet bij: tot over tien weken wanneer we uitzicht hebben op Europees voetbal en wie weet nog meer.

Claudio Ranieri met Andrea Bocelli na het winnen van de Premier League-titel met Leicester City.
Claudio Ranieri met Andrea Bocelli na het winnen van de Premier League-titel met Leicester City.

Na de 2-0 nederlaag bij Southampton afgelopen woensdag bleek de magie definitief uitgewerkt. Na 106 dagen kreeg Ranieri donderdag te horen dat hij niet meer hoeft te komen. Met nog tien duels te gaan staat Fulham tien punten los van de veilige zeventiende plaats. De buitengewone man bleek niet de sprookjesmanager die Khan de supporters, maar vooral zichzelf, had voorgeschoteld.

De eigenaar van Fulham had het kunnen weten. Waarschijnlijk wist hij het ook wel, maar zoals met veel beslissingen werd ook deze op hoop van zegen genomen. Minder dan een jaar voordat hij werd aangesteld bij Leicester City, was Ranieri ontslagen als bondscoach van Griekenland. Het geduld was op na een 1-0 thuisnederlaag tegen Faëroer, een land dat daarvoor 45 van zijn laatste vijftig interlands had verloren. Niemand in Leicester die dacht dat Ranieri het einde van het seizoen zou halen toen hij daar in de zomer van 2015 een contract tekende. Het liep, weten we nu, iets anders.

Iedereen kent de moderne mythe van de landstitel van Leicester. Een kampioenschap dat met het verstrijken van de tijd steeds iets mythischer en mooier en grootser wordt. Ranieri was toevallig op het juiste moment op de juiste plek. Dankzij een nederlaag tegen Faëroer, zou je kunnen zeggen. Zoals sommigen de loterij winnen, zo won Ranieri de landstitel. Dat overkomt je.

De Italiaan blijkt ook maar een doodgewone trainer. Een doodgewone trainer die ons een heel bijzondere herinnering heeft nagelaten. Maar toveren kan hij niet.

Fulham-eigenaar Shahid Khan moet zich afvragen wie verantwoordelijk is geweest voor de samenstelling van de selectie? Wie afgelopen zomer het akkoord heeft gegeven voor al die aankopen?

Dat blijkt Tony Khan te zijn, de 36-jarige zoon van Shahid Khan.

Bekijk via onderstaande link het volledige programma in de Premier League

Fulham
Fulham
1 - 2
Chelsea
Chelsea
Bekijk hier al onze video's
Meer Fulham
Meer over Fulham
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.