City-goudhaantje Gündogan legt na Liverpool ook Spurs op de pijnbank

Met opnieuw een hoofdrol voor Ilkay Gündogan heeft Manchester City zaterdag ook de topper tegen Tottenham Hotspur gewonnen. Zes dagen eerder was de formatie van manager Pep Guardiola al met 1-4 te sterk voor Liverpool. Voor City betekende het de zestiende (!) zege op rij in een officiële wedstrijd.

Manchester City
3 - 0
Tottenham Hotspur

Gündogan was vorige week al belangrijk voor City op Anfield. Tegen Liverpool scoorde hij twee keer. Tegen Tottenham waren de ogen opnieuw op hem gericht. Dat begon halverwege de eerste helft, toen de middenvelder in het strafschopgebied naar de grond ging bij een duel met Pierre-Emile Højbjerg. Rodri legde aan vanaf elf meter en opende de score. Pogingen van Gündogan en Gabriel Jesus om nog voor rust op 2-0 te komen bleven onsuccesvol.

De tweede goal volgde na rust alsnog. Raheem Sterling bleef rond de zestien van Spurs lang in balbezit. Hij kapte, draaide, dribbelde heen en weer en vond uiteindelijk Gündogan, die de trekker wél overhaalde: 2-0. De wissel van manager José Mourinho - Moussa Sissoko voor Lucas Moura - en het bijbehorende speelplan voor de tweede helft konden zo direct de prullenbak in.

Zeker toen Gündogan na 66 minuten de 3-0 maakte. Doelman Ederson Moraes had een uitstekende lange trap in huis op de middenvelder, die na zwak verdedigend optreden van Davinson Sánchez de wedstrijd in het slot gooide. Toen de doelpuntenmaker kort daarna last had van pijntjes, nam Guardiola geen enkel risico en haalde hij Gündogan naar de kant voor Ferran Torres.

Zo verlengde City een indrukwekkende serie die al sinds half december aan de gang is. Op 15 december verspeelde de formatie van Guardiola voor het laatst punten in een officieel duel. Toen werd het 1-1 tegen West Bromwich Albion. Sindsdien won City elke wedstrijd. Met belangrijke wedstrijden tegen Everton, Arsenal en Manchester United voor de boeg zet de club uit Manchester zo een volgende stap richting de titel in de Premier League.

Crystal Palace
0 - 3
Burnley
Burnley

Erik Pieters was met Burnley veel te sterk voor het Crystal Palace van basisspelers Jairo Riedewald en Patrick van Aanholt. Het gat met nummer achttien Fulham werd zo vergroot tot elf punten, al hebben de Londenaren een wedstrijd minder gespeeld. Johann Berg Gudmundsson brak de ban voor Burnley, dat via Jay Rodriguez de voorsprong verdubbelde. Rodriguez was in de tweede helft de aangever op de 0-3 van Matthew Lowton.