City deelt dreun uit aan Arsenal: titelstrijd in Engeland weer helemaal open

Manchester City heeft de spanning in de titelrace in de Premier League weer volledig teruggebracht. The Citizens wonnen woensdagavond de kraker van Arsenal. City is door de zege in het Emirates Stadium de nieuwe koploper. Arsenal heeft wel evenveel punten en nog een duel tegoed.

Manchester City

Arsenal hoopte in het Emirates Stadium een lange negatieve reeks tegen Manchester City in de Premier League te doorbreken. The Gunners verloren negen van de laatste tien competitiewedstrijden tegen The Citizens: de laatste Arsenal-zege dateerde van december 2015, toen Arsène Wenger nog aan het roer stond bij de Londenaren.

Pijnlijke fout
City was vorige maand in de FA Cup dankzij een goal van Nathan Aké nog te sterk voor Arsenal en kon bij een zege op gelijke hoogte komen met de koploper in de Premier League. Beide teams tastten elkaar in de openingsfase af. De eerste echte dreiging kwam via Eddie Nketiah, die in kansrijke positie naast kopte. Kort daarna leidde Takehiro Tomiyasu de openingstreffer in van City, dat tot die tijd nauwelijks dreigend kon worden.

De Japanse verdediger van Arsenal, die Ben White verving, ging in de fout nadat Erling Haaland een verre uittrap van keeper Ederson doorkopte. Tomiyasu wilde de bal terugspelen op doelman Aaron Ramsdale, maar zag de inkomende Kevin De Bruyne over het hoofd. De Belg pikte de bal simpel op en passeerde de uitgekomen Ramsdale met een geplaatste boogbal.

Strafschop
Arsenal nam na de achterstand het heft steviger in handen en drukte City terug op eigen helft. Dat leverde niet direct grote mogelijkheden op, maar kort voor rust kwam de thuisploeg wel op gelijke hoogte. Nadat Aké een inzet van Nketiah van de doellijn haalde, legde scheidsrechter Anthony Taylor de bal op de stip. De arbiter oordeelde dat Ederson, op het moment dat Aké redding bracht voor City, te hard doorging op Nketiah. Bukayo Saka ging vervolgens achter de bal staan en schoot de strafschop koeltjes binnen: 1-1.

City had ondanks het overwicht van Arsenal in het tweede deel van de eerste helft voor een tweede keer op voorsprong kunnen komen in Londen. Op slag van rust ging een kopbal van Rodri uit een vrije trap via de voet van Aké tegen de lat, waarna Ramsdale in tweede instantie de bal kon oppikken.

City leeft op
De bezoekers uit Manchester dachten een klein kwartier na rust een strafschop te kunnen nemen. Taylor wees naar de strafschopstip nadat Haaland naar het gras ging na wat duw- en trekwerk met verdediger Gabriel Magalhães. Haaland bleek echter in aanloop naar de overtreding van de Braziliaan buitenspel te hebben gestaan.

Arsenal ontsnapte na ruim een uur opnieuw aan een tegengoal toen Jorginho na een vrije trap de bal van de doellijn haalde na een inzet van invaller Manuel Akanji. City trok naarmate de tweede helft vorderde de wedstrijd naar zich toe en kwam twintig minuten voor tijd via Jack Grealish aan de leiding. Na een snelle aanval belandde de bal via Ilkay Gündogan en Haaland voor de voeten van Grealish, die beheerst raak schoot.

Haaland-moment
City hield na de 1-2 de touwtjes stevig in handen en zag dat Arsenal nauwelijks voor gevaar kon zorgen. Acht minuten voor tijd gooide Haaland met zijn 26ste competitiedoelpunt van dit seizoen de wedstrijd in het slot voor City. De topscorer van de Premier League schoot met rechts de bal in de verre hoek na een voorzet van De Bruyne.

City neemt door de overwinning de koppositie in de Premier League over van Arsenal, dat nog wel net als de ploeg van manager Pep Guardiola 51 punten heeft. The Gunners van Mikel Arteta hebben ook nog een wedstrijd minder gespeeld dan de nieuwe lijstaanvoerder. Arsenal speelt over drie dagen uit tegen Aston Villa. City gaat dan op bezoek bij Nottingham Forest.