Chong in illuster rijtje na Premier League-debuut voor United

Het duurde misschien maar een minuut, maar Tahith Chong heeft zaterdag zijn Premier League-debuut gemaakt voor Manchester United. De negentienjarige aanvaller viel in de thuiswedstrijd tegen Southampton (3-2) in voor Marcus Rashford. Acht landgenoten gingen Chong in het verleden voor.

Jordi Cruijff
De eerste Nederlander die voor United in de in 1992 geïntroduceerde Premier League speelde, was Jordi Cruijff. Hij stond op 17 augustus 1996 in de basis op bezoek bij Wimbledon FC. United won de wedstrijd met 0-3 door goals van Eric Cantona, Denis Irwin en David Beckham. Cruijff deed het hele duel mee en kwam in totaal tot 34 optredens in de Premier League.

Jordi Cruijf in dienst van Manchester United.

Raimond van der Gouw
In hetzelfde seizoen als Cruijf maakte ook Raimond van der Gouw zijn eerste Premier League-minuten. De doelman fungeerde zes jaar als reservekeeper, maar kwam uiteindelijk wel tot 37 wedstrijden op het hoogste niveau van Engeland. Van der Gouw debuteerde op 21 september 1996 tegen Aston Villa en hield de nul (0-0).

Jaap Stam
Twee jaar later trok Jaap Stam van PSV naar United. De spijkerharde verdediger kwam in totaal 127 keer uit voor de club, waarvan 79 keer in de Premier League. Stam startte op 15 augustus 1998 meteen tegen Leicester City, maar werd er in de rust uitgehaald voor Henning Berg. Het duel eindigde in 2-2.

Jaap Stam in duel met Dennis Bergkamp van Arsenal.

Ruud van Nistelrooy
Waar Stam niet zo'n bijster succesvol Premier League-debuut kende, maakte Ruud van Nistelrooy in 2001 direct indruk. De van PSV overgekomen spits stond op 19 augustus in de basis tegen Fulham en scoorde twee keer. Hierdoor won United met 3-2. Van Nistelrooy kwam uiteindelijk tot 150 wedstrijden en 95 goals.

Alexander Büttner
Het kwam als een grote verrassing toen United in de zomer van 2012 zaken deed met Vitesse en Alexander Büttner binnenhaalde. Een groot succes werd de komst van de linksback niet, maar hij kan na zijn carrière wel overleggen dat hij dertien Premier League-wedstrijden heeft gespeeld. Het debuut van Büttner was overigens wél succesvol. Op 15 september 2012 deed de vleugelverdediger negentig minuten mee tegen Wigan Athletic, scoorde en leverde een assist op Javier Hernández (4-0).

Daley Blind
Twee seizoenen daarna was het de beurt aan Daley Blind, voor wie de periode bij United meer Premier League-wedstrijden opleverde. Ook de van Ajax overgekomen verdediger won bij zijn eerste wedstrijd met 4-0, in eigen huis tegen Queens Park Rangers. Een doelpunt zat er voor Blind niet in. Hij speelde in totaal negentig Premier League-wedstrijden.

Daley Blind met Wayne Rooney tijdens zijn debuutwedstrijd in de Premier League.

Memphis Depay
Blind kreeg in 2015 gezelschap van Memphis Depay, die eveneens door manager Louis van Gaal naar Manchester werd gehaald. Het was misschien een stap te ver voor de talentvolle aanvaller, die op 8 augustus 2015 debuteerde in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Memphis werd na 68 minuten vervangen door Ander Herrera.

Timothy Fosu-Mensah
Ten tijde van het debuut van Blind en Memphis speelde Timothy Fosu-Mensah al bij United, maar hij moest wat langer wachten op zijn debuut in de competitie. De verdediger kwam in de zomer van 2014 over van Ajax en viel op 28 februari 2016 in tegen Arsenal. Fosu-Mensah verving toen de geblesseerd geraakte Marcos Rojo. United won met 3-2. De club leende Fosu-Mensah vorig seizoen uit aan Crystal Palace en dit seizoen aan Fulham. Zijn contract in Manchester loopt nog tot medio 2020.